Wednesday, June 20

Rumah saya ada gangster


Wehooooooooooooooo! 
I have soooo many things to tell!
Homaigad jari da berasap atas keybord laju macam tengah taichi mengalahkan cina apek sebelah rumah di pagi hari. Tapi kalau nak cerita semua memangla jadi longjooong abis entry ni i dahla suka type panjang ye dok? macam ada orang baca je ye dok? syok sendiri i ni.

Just so u know i dah ada kat malaysia for almost 2 weeks.
Excited gila balik malaysia kali ni lagi excited dari sebelumnya.
Those who are close to me u know why =p

Its the same old story saat bahagia bila sampai airport cari toilet dulu. Tacing dan bahagia rasa di hati tatkala nampak paip dalam toilet. Kat ireland belaka letak tisu je sebagai bahan utama, air ada kat sinki sahaja. Kalau lupa bawak botol dalam beg takkan nak tadah air pakai penutup botol. Mana cukup mek. Bila dah masuk toilet kat klia je ada sorang makcik cleaner ni tengah cuci singki. I pandang jauh kedalam mata beliau pastu terus posing macam Eksyen Kamen di bawah. 


Tanpa membuang masa i berkata kepada makcik cleaner tersebut dengan penuh semangat, 
''Mok cik! cerry berry kini bukan masalah besar lagi!''

Zaassss~ beliau lancar mop lantai kat perut i. Senak sekejap.
I sedar boleh tahan lama jugak i tinggal blog ni. Nak cerita excited balik malaysia pun da hilang. 
I am sooooo busy sejak balik malaysia ni.

I busy makan. Hewhewhew.

Kalau nak cerita pasal makanan memang chef wan pun sempat dapat cicit betapa panjangnye kisah makanan i. Ok meh la kita straight to the point je penat you all baca tapi tak start jugak. Eh belum start ke Tiara? memey ah mula-mula memang merapu sikit Tiara ni. 

Oh jap i nak cite pasal bapak i dulu! 
Aritu kan baru seploh menet ada depan mata beliau kat KLIA i dah dengar leteran. 
Itu maknanya? I memang dah berada di malaysia memang konpem kapal terbang i tak salah mendarat maceh Captain Afham drive kapal terbang ke negara yang betol. Setelah beberapa hari di rumah i masih boleh tersenyum mendengar leteran namun begitu sky is not the limit. Limit i sampai awan je. 

Maka dengan itu i terpaksa memikirkan cara untuk mengatasi masalah ini. Selain cleverbot, talking tom juga merupakan kawan baik i. Justeru, i mintak tolong Tom salah seorang ahli wonderpet Kuantan. Sila rujuk gambarajah di bawah. Bukan rujuk kawin ye Tom sudah berpunya beliau belum pernah menjatuhkan talak kepada sesiapa lagi, setia orangnya. Eh setia haiwannya.

''Apa yang penting?''
''Kerjaaakan bapak....'' 
sukahati Tom tukar  lagu.

Bila bapak i start berleter tanpa membuang masa i bukak talking tom pahtu ikut je mana bapak i pegi dengan harapan bapak ketawa dengar Tom ejek dia. Bila bapak ketawa maka akan tamatlah leterannya. 
Namun i terpaksa hadapi risiko henpon dibaling ke dinding jikalau bapak i rasa Tom ini annoying. 
Tapi i kan hardcore so takpelah henpon kena baling pun boleh main puzzle. 
Dah siap sambung i kejar bapak i balik! *yeyeaaaaaah pakai topeng bendi amuk* 
I ikot je bapak i berpidato kat dapur kat ruang tamu pahtu i record satu untuk u all. Part last ketawa tak cukup napas tu memangla mengundang tamparan padu.



Ini rahsia tau jangan bagitau bapak i video ni ada kat youtube. Nanti i kena denda tulis ''bapak hemseng dan katang'' seribu kali atas kertas kajang. Habisla cramp jari i nnti cemana nak geletek adik i sampai cerry berry haaa acane.

Oh pahtu kan ada satu jadual kemas umah ni i nak cite. I telah dikecualikan dari tugasan mungkin kerana i pernah puji bapak i comel. Ini adik i edit warna merah tu pahtu post kat pesbuk tanda protes i dikecualikan dari tugas.

Tak menahan betol jemur kain kena ada assistant siap.
Perlu ke? perlu ke?




Nampak bersungguh jadual ni kan? Siap lantik 'jaga' dua orang. Bapak dan adik lelaki i bergilir.
But let me tell u this. Semua ini dusta semata-mata.
Disebabkan bibik lari ikot boipreng maka jadual ini dibuat. Tapi semua tak ikot. I pulak yang kena buat semua. Pada suatu hari i tengah angkat kain namun dari jauh sayup-sayup kedengaran suara orang menjerit.
''Bibik~~ ooooo bibik!!''
Pahtu i pandang kiri kanan macam takde pun minah indon. Tetibe i terkesima melihat diri sendiri berkain batik tshirt pula setaraf kain lap tingkap. Hampeh rupanye adik i tengah panggil i. Beliau baru balik sekolah dari jauh punye semangat jerit gitu gaya. Dah siap angkat kain terus i sorok semua baju beliau dalam stor.
Biar seminggu jadi toyol.

Ok serious sekarang kita masuk topik sebenar. Tapi i ada lagi menda lain nak cite ni cemana ni. Rasa macam tak best tak cerita pasal makanan. Dah balik malaysia ni makanan menda wajib untuk dicerita. Everyone has been so nice to me since i balik semua datang rumah bawak macam-macam makanan. Be it cendol, rojak, satay, kfc, siput sedut, siput spongebob, laksa macam-macam lagi lah.

Ditambah pula mak sedara keturunan jawa kakak kepada daddy din comel telah memasakkan mee jawa untuk i.... T_T 






Homaigad terus buleh cakap jawa lepas hirup kuah semangkuk dua. Sampai orang jawa pun cakor muka terlampau kagum melihat kehebatan i fasih gitu gaya. 

Mak I pulak dengan gigihnye telah berlawan dengan haiwan ini di dapur sehinggalah jadi sambal petai.  Ada potensi jadi model Ridsect bila tengok mak i wrestling dengan udang ni kat sinki. 

Udang! Tak beri peluang!

Salam akhir salam yang berbau petai.

Kesian udang hulur tangan kat i suruh i selamatkan beliau dari dimakan.
''Save me tiagha please......tiagha....ooooo tiagha...''
Hamboi dah separuh nyawa pun sempat ejek Lisa Sughihani lagi udang ni.

Eh dah dekat doploh perenggan tapi kita tak start jugak ni. I bukan nak cerita pasal ni sebenarnya.
Ce scroll atas tengok tajuk tu semula serious takda kena-mengena. Boleh tahan panjang pendahuluan kali ni. Kita cerita lain kali lah pulak i nak sambung sorok baju adik i ni beliau ada dua almari rasanye. Kalau lah ditakdirkan u ada terserempak dengan toyol dalam minggu ni jangan nak takut sangatlah ok itu cuma adik i. Bagi baju kat dia konpem dia lari tak kacau sesapa. Takyah susah panggil bomoh okeh semoga berjaya.

UPDATE:
I nak cite pasal ni sebenarnya. Haha. Click here.


20 comments:

Nadd Aiman said...

kalau ade berita tentang penyatuan dua hati jgn lupe bgtau aku k tiara.. enjoy your summer break!

Al Kisah said...

wahh welkem bek.. besau nye udang tuee..

Tiara Fazlin said...

haha aiman bab gosip cepat je! xoxo

bek bek terasa mcm kambing pulak i heeee

ascil.punye.lah said...

wahhh kemain besau tau udangnye.btw,macam pernah dengar afham.yang pakwe akak comel nama tiara tu ek?ahhh larikkkkkkkkkk!

My Life My World said...

Serius ... mukadimmah yang tiada hentinyer ni sangat sangat menghiburkan.

Seronok nyer dah balik yer :)

Nurul Hikmah said...

Waaaaaaa best , enjoy la kak tiara

syahiraaghani said...

yang talking tom toh sumpah kelakar. saya siap lari2 anak cari earphone sbb nak dgr dgn jelas. kah kah kah!!

Aalia Shahira said...

weh kak tiara...cik epal follow mung tu..agak apa gaya mung buat bila dia follow mung ? HAHAHA

BTW,selamat berjimba di bumi Malaysia ini :D

berrycute Lolly said...

happy benor gayenye tiara ni bile balik malaysia aih..
"welcome back tiarghaaa"
;)

Elina Saufi said...

wahhh. sodapnyer udang tuh kak tiara !! btw berapa minggu akak stay kat mlysia ?

Q said...

ni kalo wat karangan hntr kt cekgu xde markah bab isi ni...haha

welkambek to mesia cik tiagha :)

Aujinz said...

First, welkem bekkkkkkk to Malaysia.. kih kih kih kih..

Second, sampai KLIA kenapa tak kabo kalau tak boleh saya belanja makan Bege King

Third, macam mana nak baca jadual tue.. pening wooo..

Fourth, kemain beso udang..

fifth.. dah takde idea nak tanya apa.. koh koh koh

botakjb said...

MAKAN ITU BEST,, HAHAHA BESTT2,, GERAM PULAK TGK ITU UDANG,, HAHAHA MAKAN BANYAK KASI UP SKET BERAT, UHUHUHUH

Ejad Fotopoyo said...

mukadimah pnjg berjela. hahaha. btw jadual tu coolblog! :D

Syazwan Che Deraman said...

mak aihh, macam mana nak buang kalo takda paip dan lupa bawak botol.

patutla afham cuti..kihkihkih.

fly pergi ambik orang jauh rupenya.

hehehe.

sedapnya dia, balik je dapat makan makanan best best.

LydSunshine said...

Mee jawa guna mi lidi.

a little less conversation said...

"gengster" pun pandai buat jadual tugasan eh..keh3 :p

p/s:pic no dua tu sekali tengok macam teloq masin..tapi pelik sebab banyak..tengok betoi2, laa donut rupanya..kah3

Hasnul Mubakir said...

Hahahaha ..... mmg ada2 je yg jdi bila kau balik M'sia erk ....

Namee Roslan said...

hahah!!! kelakar la ayah tiara bebel. sebijik macam mak namee bebel weyy !!! haha. pinggan tak terap semua apa nak jadi ni. haha. comella family tiara...haha. patut la tiagha duk rindu nak balik rumah sokmo.... hihi :)

Asyraf kamarol bahrin said...

Yeayyy...
Hahahhaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...