Saturday, November 19

Makanan Malaysia di mata dunia?

Macam mana nak start intro ni eh. 
Hmmmm, ok. 
Hai?

Haha gini la i kan bila nak start ibarat pungguk rindukan kucing bertanduk. 
Bila dah start menaip tak reti pulak nak berhenti ibarat lipas kudung baru dapat kaki palsu.
Tak pernah dengar lettew peribahasa hiperbola gittew.

I nak cakap pasal apa eh arini. Oh pasal makanan! Nyum nyum! 

Beberapa minggu yang lepas, RCSI Isoc ada buat Charity Week. 


Antara aktiviti yang dilakukan adalah jual menjual.
There is this one week dimana setiap hari akan ada satu negara promote menu masing-masing and bila dapat untung the money goes to charity.
Bila sampai turn Malaysia, semua pakat masak Nasi Ayam! Nasi Minyak! Banyak lagi lah! Price dalam 3-5 euro which is RM 20. Ah memang i telan tulang ayam tu terusla baru berbaloi kan. Tercekik je minum air pastu dengan gigih berusaha untuk telan lagi baru puas hati nasi ayam 20 hengget. 
Over kau Tyraaa Banks *tetiba tukar nama*

So, camana nak jual kat mat salleh makanan melayu ni?
Last time pernah sekali ada jualan nasi lemak and one of my friends buat announcement dalam lecture hall kat depan orang ramai promote nasi lemak.

''We sell..errr..rice..cooked with coconut milk...it is..errr..actually..steamed rice with coconut..with a few baby fish...errr..and some spicy gravy''


Ok fine baby fish tu anchovies, i memang suka panggil baby fish macam comel.
Tahu tak susah nak eksplain nasi lemak ni camne kat mat salleh.
Nak direct translate tak boleh. ''Today we sell Fatty Rice!''
Bergelimpangan pulak semua orang keluar lecture hall sapa nak makan lemak oih. Orang sibuk nak buang lemak kita rakyat malaysia telan lemak. Bukan itu aje, minyak pun telan jugak. Nasi Minyak kalau translate jadi Oily Rice. Hardcore tak hardcore ni hati kering tahap kemarau 40 hari ni.

This got me thinking. 
Kuih dan makanan malaysia punya sedap tapi kenapa tak boleh laris di pasaran antarabangsa? 
Saya ada jawapannya. Saya putar Halimmm! maka Halim pun berputar-putar ibarat penari ballet dengan tangan ke atas sambil menyebut nama-nama kuih yang sedap.




Ok sekarang imagine i jadi tukang jual kuih eh kat college i.
*sinsing lengan baju*
Tetiba datangla sorang mat salleh baik punya hemsenng berdarah hidung tatkala melihatnya.
Dia nak beli satu kuih ni pastu dia tanya apa nama kuih ni?


Dalam melayunya nama kuih ini adalah Tahi Itik.
So i pun kata this is Duck Shit. Like a boss. Sapa nak makan taik itik ni. Terus dia blacklist i jadi awek dia. ''This girl is disgusting!''
Syahdu gila mat salleh hemseng cakap gitu *bergenang air mata syawal*



Pastu datang pulak yang lain tanya nama kuih hijau ni apa eh?
''This is Bathing Princess'' 
Pehh sexy habis nama kuih.
Terus bulat mata homaigod makan tuan puteri mandi cis kulit putih otak biru.
Kesian Puteri Mandi kena makan. Biarla dia mandi kau nak makan dia kenapa?! kenapa! kenapa!
''How about this?''
''This is Jump and Stab''
Esok terus keluar headline newspaper kat Malaysia.


RCS Ireland : Niat seorang pelajar Malaysia yang mahu melakukan charity work tanpa disangka telah berakhir dengan tragedi. Kuih Lompat Tikam adalah pengkhianat utama dalam kes ini. Mungkin tak puas hati kerana dirinya dijual tanpa rela hati. Ikuti laporan live berikut.

''Saksi memberitahu apabila nama kuih itu disebut tanpa diduga jejaka mat salleh terus melompat lalu menikam beliau! Kejadian ini adalah ibarat rusa menjentik tanduknya sendiri anak kucing pula berlari di tepi kali. Saya Karam Tak Timbul-Timbul dari Dublin Ireland melaporkan untuk TV3''
*tangan turun naik cucuk perut cameraman* 



Disebabkan niat yang tulus murni, esok i jual kuih lagi.
''Hello! what is this?''
''Go Back Apam!''
Terus mat salleh tu balik rumah sambil menangis. 
I pun terpinga-pinga mengapakah beliau berlalu pergi? I nak jual Apam Balik je ni sedap ni.
Janganlah balik rumah wahai Apam Michael. Beli lah beli lah wuwuwuwuuu! T____T
*dan dan je nama mat salleh ni Apam Michael*


Selang semenet datang pulak sorang mat salleh gemok.
''Whats this?''
''Soaking hippo yaawwww!'' *sambil buat muka ceria*
If u smelll lalalalalalalallalalalalalalalalalala gedegang dia WWE i kat situ gak.
Kuar headline lagi glamer i gini.


Saksi berkata:
''Mat salleh tersebut salam faham dia ingat cik tu ejek dia gemok cam badak. 
Nyaknye ke cik tu kena semekdon''  
*sambil buat muka serius kena interview*
( i rasa dia nak maksudkan smackdown di situ)



Ceh ada je kan saksi ni nampak segala kejadian. Dia tukang sapu kat RCSI ni.


Dah bakpe budak ni kena belasah je bila jual kuih?
Esok jual Kuih Bom kena masuk penjara pulak.
Tak menahan tu ada nama kuih Cik Abas Demam ngan Cik Timah Ketor.
Ini kalau i jual kat melayu pun mau dia berguling ketawa esok terus sawan demam terketor-ketor.
Siapa cipta nama Mister Abas Fever ngan Miss Timah Shaking ni?
Are they husband and wife so bila laki dia demam lalu teketar-ketar lah isteri yang bernama Timah ketakutan menjadi balu ditinggalkan bersama anak doploh lima ketul?

So pengajarannya, tolonglah mudahkan kerja i nak meniaga weh rakyat malaysia kenapa nama makanan ni pelik sangat adoinya pun.
Sedap tu sedap tahi kalau gini la eh tengok i teringat kuih Tahi Itik dah tersalah type. Start balik ok. Sedap tu sedap tapi kalau gini la gayanya memang tak mampu kuih malaysia nak berdiri megah di mata dunia.


Mc Donald kalau dapat ke melayu ni mesti jadi Mek Dollah gila tak commercial.
''Where're u going dude?''
''Imma go to Mek Dol to get some burger dude!''
*petir*
Seyes i yang hidung kemek ni memang berdarah telinga la dengar. Mat Salleh hidung mancung macam burung belatuk dia peduli apa. Mek sana Mek sini iklan kat tv.

''Mek Dol's new dinner plate serves with 3 chicken wings and fries! It's finger licking good! Come to Mek Dol NOW before its too late la mek!!!!''


Duuusssshhhh!!!! tumbok tibi sambil buat muka meneran menahan kemarahan tak lupa juga hidung kemek dikembang kempiskan akibat napas dah tak keruan.


So sekarang dah tahu kenapa KFC, Mc Donald boleh dijual di seantero dunia?
Nama they olls commercial la u olls.
Takdanya KFC nak jual French Fries dia bagi nama Gigi Taring Warna Kuning, nak jual eskem Chocolate Chip dia bagi nama Tahi Kambing Bulat atas aiskrim.
Sebab tahi kambing pun bulat-bulat macam chocolate chip. Sapa tak pernah tengok pegi tumbuk perut kambing sekarang sampai dia yak.



Habis kalau gini u nak bagi nama apa pulak kat fries ni?! Muka budak ni pun dah konpius. Nak kata gigi taring pun bukan, bulu hidung pun bukan. Nak bagi nama apa hah? hah? hah?! 
Tetiba emo.


Tengokla jenama luar bersepah kat Malaysia dah bilanya jenama malaysia nak bersepah kat obersi?
Sampai bila kita nak berada di takuk lama membiarkan orang lain berenang melintasi kita sedangkan kita tergapai-gapai kelemasan mengejar matlamat yang entah kemana hala tujunya?
Marilah kita bangkit bersama, mara sederap, berpimpin tangan menggengam erat mengejar impian yang sudah hampir kelihatan bayangnya. Yakinlah, kita juga mampu menghirup teh panas dari piala emas sambil tersengih memperlihatkan gigi emas juga.
Wah habis jaguh pidato bunyi ayat aihhh. Boleh tahan i ni ye. Hikhikhik. Ok fine yang gigi emas tu spoiler.


Sudahla perut i dah bunyi cerita pasal makanan ni.
I nak pegi buat kuih Pop i Ah la kejap. Ha peminat Kpop takyah nak buat muka eksaited la.
Nama melayunya Popiah.


p/s: first time i melukis untuk buat entry, memang cantik pun i lukis takyah nak bangkang heeeeee weeeee wuuuuuu~

Thursday, November 10

''Tiara! hows Raya Korban in Ireland?''







Pengarah MARA Ireland yang baik hati bernama Pak Lan

Kak Najwa kesayangan!

ini kening Ziana Zain, dua-dua terangkat, you boleh ke?

Banner raya yang legend



Meh sini nenek nak korbankan kamu~


Salam Raya dari Dublin, Ireland u olls!



So basically Hari Raya Aidiladha kat sini
 Makan + Amik gambar 

Senang kan i raya tayah kejar lembu. Daging korban ada je tapi bukanla sembelih lembu kat Malaysia Hall tu kang mat salleh tengok bakpe pulak lembu jerit pagi-pagi cenggitu. Dasyat betul bunyi lembu menggeliat bangun tido aih. Semayang raya pulak boleh je nak solat kat Malaysia Hall ramai-ramai or pegi Dublin Mosque. Tapi kan takbir kat Dublin Mosque tu memang sangat lain alunan dia. But ok jela dari dengar kat you tube kan. *bergenang air mata korban*

Disebabkan agak ramai yang tanya soalan ni kat facebook
''Tiara! hows Raya Korban in Ireland?''
so i nak jawab
''HATI i ni yang terkorban sebab rindu rumah''
haha ok jela raya kat sini, siap ada open house lagi! and boleh jumpa kawan-kawan from different universities, macam reunion kecil-kecilan gittew.
Oh by the way, my camera ni suka buat muka i nampak macam tepung i pun tak tau la kenapa mungkin setting camera tu 'tepung scene'. I juga pakai thermal wear kat dalam and kebetulan matahari terik so thats why tak pakai coat, berpeluh pulak nanti. Bukan i ni kulit tebal ibarat kura-kura ye tuan puan? punya hardcore pakai baju kurung semata-mata.

Nanti tolong kemsalam lembu kat Malaysia! jangan ingkar eh, ini pesanan arwah Dolly si biri-biri sebelum beliau pergi, dulu berjiran dengan lembu katanya.

p/s: yea i was kinda sad in my previous entry, thanks to those yang amik berat inbox i kat facebook, comment kat my entry tu apa semua, im ok now, nanti ada mood i up entry yang proper sikit eh. I lap u bery strong la. Muah cikit! :)
.

Sunday, October 30

Rainbow comes and goes







I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
that for me it isn't over.
Never mind, I'll find someone like you.
I wish nothing but the best for you.
Don't forget me, I beg.
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead''



Nothing compares
No worries or cares
Regrets and mistakes
They are memories made.
Who would have known how bittersweet this would taste?



semua click sini, i paksa ni.


p/s: Im not gonna reply any comment in this post. 


.

Tuesday, October 25

GEMPAR! GEMPAR!

Wah suspen habis tajuk entry.
Ok kali ni memang short entry punya.
I suka kan kata short tapi jadi longjong jugak, teheee.

I takda niat pun nak update ni ha sebab i ada quiz minggu ni, last week baru je oral exam depan mayat.
Kalau kat RCSI ni, it is called Card Signing, tapi takda sekeping card pun yang terlibat.
Signature i pun takda sapa mintak. Tak tahu la dari mana dierang cipta nama card signing tu.
Basically akan ada satu mayat depan u, pastu akan ada sorang examiner yang akan tanya u ikut suka hati dia nak tanya apa la. Dia akan point out any muscles, nerves, and tanya what innervate this muscles, course of this and that artery, apa-apa la.
The best part is....ramai gila orang yang duk keliling table mayat tu tengok u jawab. Yes ini bukan exam berseorangan, memang menggigil la tangan masa mula-mula tu. Pemandangan dia lebih kurang macam ni la, mayat kat tengah, pastu ramai-ramai mengelilingi u dengan examiner tu.

Entah gambar sapa la haku google nih.

Kalau lah examiner tu tanya pasal inguinal ligament, u kata inguinal ligament ada kat pipi memang semua orang bersembur la ketawa. Apa lagi, menyamar la jadi mayat nak cover malu, dah molek-molek tengah jawab soalan tetiba kejung jadi mayat, memang tak menahan.
Bila tersalah jawab mayat tu akan duduk sambil tunding jari macam Suparjo pastu kata,
''itu bukan jawapannya, sila cuba jawapan lain''
Ok tak tak tak, i gurau je incik mayat jangan bangun betul aihh.

Tengok! dah bakpenya i cite pasal card signing pulak niiiiii....
Jari i ni gatal betul, kalau dah atas keyboard dia jadi hyperactive, time study gedik pulak dia nak lembik.

Sebenarnya i tengah lunch depan laptop ni, tetiba tengah makan habis bersembur i ketawa. Lagi nak buat i ketawanya boleh pulak i tak tau pasal ni. Most of u confirm dah tau especially para bloggers, tapi i ni punya la slowpoke tahap patrick star baru nak ketawa sekarang. Ah tayah nak ejek la i tahu i ketinggalan zaman.

TIARA KINI....








MEMPERSEMBAHKAN..........








BERITA TAK GEMPAR MANA....








YANG AGAK KETINGGALAN ZAMAN.....








DICETUSKAN OLEH.............










MARK RAMBUTBERG!!!!!!




Tukang support tu tak menahan aih, tersedak i minum hot chocolate ni.
Ini bukan photoshop i dah siasat. Click sini. 
Lepas dah click jangan lupa like semua comment yang menyokong.
Diulang, comment yang menyokong sahaja, especially yang ini sebab i pun suka bercucuk tanam.



Serious i masih tak pecaya i ketinggalan zaman. Ce bagitau camane i boleh terlepas berita tentang doktor kesayangan i ni? Beliau merupakan idola i tahu, i nak jadi doktor disebabkan beliau lah. Kerana Doktor Rambutberg inilah i bersusah payah menggapai cita-cita di ireland supaya dapat jadi cam dia, cewah.

DrBook pada Mac 2011.
Akan dilayari oleh trillion million melon users dari pelbagai alam, bukan hanya dua alam okay?
Habis la semua orang punya profile picture rambut style cendawan belaka.
Eh semua dah tahu ke?
Alaaaaaa layan jela i ni, kesianla sikit kat i ni, sobs.

UPDATE: Dr.buku kini menjadi kenyataan. Sila delete facebook account pastu pegi register Dr.Buku tanpa ragu-ragu apatah lagi menggaru dagu. Tapi make sure amik gambar rambut cendawan dulu untuk default picture. Ini link dia, pegi sign up sekarang.
ARTICLE: Dr.Buku terus menjadi pilihan remaja

p/s: You are one different Melayu Dr. Rozmey! I would say you are not bangsa Melayu, i think Menyegar suits u more *wink wink*


Dah cepat semua bangunla tabik spring sikit.

.

Saturday, October 15

Vespa Hitam



Vespa.
Ouyeaaaah memang dari dulu i teringin nak bawak. Rasa macam cool je bawak vespa ni.

Kantoi la tulis surat cinta untuk mak kat belakang gambar, 
kena air kan dah tertembus pen biru tu.

Ok, that is my dad sewaktu zaman dia muda remaja.
Seperti yang anda semua tahu, bapak i merupakan jejaka rebutan kat kampung suatu ketika dulu namun i tak tahu la sejauh mana kebenarannya sebab i tak lahir lagi. Tapi desas desus ada mengatakan bahawa para gadis akan buat-buat cuci tangga ataupun lap tingkap apabila bunyi vespa my dad makin mendekati rumah mereka. U know bunyi vespa kan kuat dari jauh dah boleh standby nak mengusha la kiranya.
Amboi benarkah ini pak? Air dalam mangkuk belalang ni takda setting flashback pak. Justeru, orang Sungai Lembing jangan segan silu tinggal comment bagi mengesahkan kebenaran desas desus ini.

Ok back to the topic, when i was in secondary school, agak-agak time Form 4 gitu my dad somehow repair that vespa and letak kat rumah di Kuantan. So i apa lagi belajar la bawak.
I know kalau pempuan bawak vespa nampak macam ganas is it?
Tapi jangan judge cenggitu i ni lemah lembut orangnya ibarat bihun terlebih rebus.
I cuma suka buat menda yang orang jarang buat. Dulu tingkatan tiga belajar skateboarding.
Ini macam breaking the stereotype la kononnya. Zaman jahiliah kan biasa la poyo sikit.

Kali pertama i bawak vespa tu, it was hard.
I practice bawak vespa tu kat keliling umah je.
Selalu mati, start enjin mati hidup mati mati mati mati, penat i nak sedekah Al-fatihah hampir doploh enam kali atas vespa tu. Actually kalau you tahu bawak kereta, senangla nak bawak vespa but at that time i takda lesen kete lagi umur baru 16 tahun, tak reti bawak kereta pun so itu yang terhegeh-hegeh belajar.

Pada suatu hari, sewaktu i sedang khusyuk melayan Spongebob Squarepants tetibe mak i tepon.
Tepon pulak time beruang laut sedang bersungguh-sungguh membelasah Squidword.
Patrick ngan spongebob dah ada dalam bulatan dah masa tu.

image
Ini beruang laut.
(click red link for beruang laut in action)
(semangatnya aku)

Suspen tahu tetiba telefon berdering ring ring ring ku angkat ku tanya rupanya mak i suruh amik adik i kat sekolah Cenderawasih. Beliau ada kerja so i kena amik adik i yang sibuk practice hoki setiap petang kononnya. Padahal alasan je masuk kelab hoki, habis sekolah guna kayu hoki jadi samseng tamil rampas budak lain punya coki-coki.
Maka, dengan hati yang risau i melangkah keluar bersama harapan agar Spongebob dan Patrick selamat dengan jayanya.

Tiba-tiba....
i tengok segala jenis kenderaan tiada kat rumah kecuali vespa hitam yang cool itu.

I pun sengih menyeringai sampai ke dahihihihihi.

Punya excited ibarat Patrick sedang menangkap obor-obor bersama Spongebob, i tanpa segan silu terus start enjin vespa bawak pegi sekolah. Pehh akhirnya cita-cita bawak vespa atas jalan tercapai.
Oke dah amik adik i, dia duduk kat belakang lalu kami pun dalam perjalanan balik ke rumah.
Sehingga tiba di traffic light dekat dengan Tunas Manja i berenti kerana lampu merah lalu vespa itu.....





MATI.

Lampu pulak baru je HIJAU.


I terkial-kial tadah tangan sedekah Al-fatihah terus menggelabah start enjin lepas amin.
Time macam ni jugakla kau nak mati vespa hitam legam. Traffic light pulak empat penjuru, memang para manusia yang berada di 3 penjuru lain semua pandang la kan sebab dierang semua tengah berhenti lampu merah kan. I sengih jela kan dierang pulak siap hon kat i kan. Cis adibah betul perangai.

Tanpa membuang masa, adik i terus turun vespa, bergulung atas jalan lalu berguling-guling macam tenggiling~ berguling-guling macam tenggiling~ sampaila dia masuk semak tepi jalan. 
Hardcore sungguh beliau menyamar menjadi tenggiling? patutkah i ikut langkah yang bijak itu? Tapi tak kan nak tinggal vespa ni kat sini?
''ini serious~~ wonderpet tolongla datang bila bekerjasama hidupkan enjin vespa jadi mudah....'' Nyanyi i sekuat-kuatnya di tengah traffic light itu sambil berjujuran air mata dengan harapan Wonderpet boleh datang dalam kadar yang segera.

Namun malangnya ahli Wonderpet antar gambar ni kat i.
Mereka minta maap tak dapat datang tolong sebab semua tengah bercuti dengan Wonder Girls kat hawaiii. Bajet kawai la lu! 

Tiba emo.


Setelah beberapa menet, akhirnya vespa itu berjaya dihidupkan. 
Tetiba tenggiling yang bergulung ke dalam semak tadi otomatik dah tukar jadi manusia bertenggek semula kat atas vespa belakang i siap sengih macam kerang tercekik ikan gupi . Hampeh betul bukan nak tolong.


Sejak hari itu, i bersara bawak vespa sekejap. 
Siapa yang pernah nampak kejadian itu especially orang Cenderawasih sila minum clorox sekarang supaya terhapus kejadian tersebut dari memori kalian. Ini arahan. Kepada rakyat Cenderawasih dan juga Bukit Setongkol, i'm pretty sure some of u pernah nampak sorang budak pempuan kehulur kehilir dengan vespa hitam. Percayalah setiap kali berhenti di traffic light itu sememangnya i masih trauma. Kalau nampak dia lagi sekali sila baling telur kat dia.

Selain daripada itu, keminatan dan keeksaitedan untuk bawak vespa ini bukanlah mengalir dalam darah i seorang sahaja. Wah ayat macam tercekik ikan gupi jugak ke apa ni. Adik i yang paling bongsu pun sama eksaited juga. Tapi yang membezakannya adalah skill beliau yang lebih gempak.



Ayam katik di zaman kegemilanganya.

Ingatlah orang yang tersayang.


Tengok meter jangan tak tengok.  Haaaa mat rempit bawak motor pun tengok jalan, adik i tengok meter nak make sure full speed.  Shame on u mat rempit, shame on u.

Adik i ni baru tadika masa ni. Bukanla dia nak tension pasal laki dia curang ke hape. Kecik lagi umurnye pun nak ada laki. Dia pressure sikit sebab tulis huruf A selalu bengkang bengkok. Huruf b dengan d pun selalu terbalik. 
Bagi menambah tekanan yang memang sedia tertekan, satu hari ni dia kena denda berdiri atas kerusi. Cikgu bagi homework suruh translate apa-apa perenggan English ke Malay. Dia pegi amik novel i dia pilih perenggan Harry Potter kau. Maka dengan confidentnya dia translate....
Harry Potter jadi Harry Pasu
Ron Weasley jadi Minyak Kereta Weasley. 
Hoi RON 95 tu petronas punya minyak bukan nama orang! Habis kalau Twilight? 
Elizabeth Swan dah confirm la jadi Elizabeth Angsa kan.
Jacob Black pulak jadi Yaakob Hitam eh? 
Atau mungkinkah Biskut Jacob Hangus Terbakar?
Apa lagi, balik rumah campak beg pakai helmet terus rempit.

''Dah lu apahal nak potong wa ni derr...??''


Wednesday, October 12

Wordless Wednesday




15 OCTOBER 2011


p/s: Liverpool...dengar cerita 'Liver' ni kalau translate dalam bahasa melayu maknanya 'Hati' maka dengan itu sila bersedia untuk 'makan hati' ye nanti, heee


Sunday, October 2

Short update

Assalamualaikum para pembaca sekalian pun?
Apa khabar pun?
Saya di sini..........saya di sini....
Uwwwaaaaaaaaaa! i dah ada kat ireland.....sobs..dah seminggu lebih kat sini.
Oh malaysiaku, aku rindukanmu.
Betapa berat hatiku meninggalkanmu tatkala ahli keluargaku melambai-lambai di saatku berlalu. Pramugara tak hensem malah tua yang terpaksa ku tatap membuat hatiku bertambah sayu. Ah nak merepek lagi la ni. Menci.

Ok, ini short update.
As u know from the previous entry, i tengah cari rumah. Bertuahnye i dapat rumah kat belakang penthouse. Ok fine padam sendiri line tu pastu baca balik.
Susah tahu nak cari rumah. Nasib baik tuan rumah tak tersilap bagi kandang biri-biri. But guess what?
My landlord aka tuan rumah merupakan seorang doktor yang berkaliber okay!
Excited gila masa mula-mula tahu. Dia pulak cakap yang my lecturer kat RCSI tu kawan dia, cool la boleh belajar anatomy dengan landlord nanti, mintak nasihat about medic school ke apa ke.
Kiterang susah nak dapat rumah ni sebab dia tersangat sibuk dengan kerja. Masa mula-mula call dia asyik postpone je nak bagi kunci rumah. Ada one time kiterang call dia kata sorry tak boleh jumpa lagi sebab after this i have to perform a surgery. Wahhhhh.

Ku sangka panas hingga ke petang rupanya panas hingga ke malam.
Pada suatu hari, kami dapat tahu yang beliau merupakan seorang doktor.......haiwan.
Omg i kecewa betul, kebetulan pulak seekor lipas lalu depan mata terus i kejar dia sambil jerit kau haiwan! kau haiwan! beserta air mata yang bergelimpangan tidak mampu lagi ku tahan. Drama betul padahal lipas tu tak bersalah pun dalam hal ni. Bila pikir balik kesian pulak lipas tu lari sampai terseliuh kaki. So sekarang ni dia pakai wilcha la buat sementara waktu, cuma dia tak goyang-goyang tangan la atas wilcha tu walaupun nama dia Usop si lipas. Kau gila dia ada 6 tangan lenguh la dia nak soley-soley kesemuanya.
Oi dah kenapa i suka merepek sangat ni.
Berita ini juga telah membuatkan housemates yang lain turut kecewa. Bukan berita lipas pakai wilcha ye tapi berita landlord doktor hewan. Lalu kami bersama-sama menguburkan niat nak buat tution anatomy tiap kali landlord datang kutip sewa rumah nanti. Siap letak batu nisan.
Al-fatihah 'Niat Tution Anatomy Bersama Landlord binti Tak Jadi'

Oh well, just so happen masa dia jumpa kiterang for the first time, ada darah kat lengan baju dia and i asked.
Oh itu adalah darah biri-biri. I rasa ini badi from the previous entry. Tak dapat housemate biri-biri, dapat doktor biri-biri pun jadi lah ye dak?

By the way, bapak i ada cakap along, tolong kirim salam kat blog. Aih ini mustahil, blog takda mulut camana nak jawab. Mungkinkah beliau sudah mengetahui tentang entry sebelum ini? Mungkin juga ramai yang like pastu dia jadi glamour. So setiap kali minum air barli kat foodcourt sebelah mara terus orang beratur mintak autograph. Ini tragedi.

Ok la tukar topik asal balik.
Hey semua mesti nak tengok rumah i kan? i tahu. Meh sini nak tepek gambar. Jangan lupa hantar kad raya haji ye. Takyah alamat, print gambar rumah ni pastu tampal je kat sampul surat. Pandai-pandailah posmen tu cari. Don't worry okay? mesti sampai punya.

Tengok fire escape kiterang canggih.
Keluar tingkap, bergayut kat pokok, pokok patah terus selamat mendarat ke tanah.


Alaa ni yang tak suka ni, kata short update tapi suka type panjang. For those yang inbox i kat facebook tanya mana i pegi, sebenarnya umah i takda internet lagi. I pun agak busy nak settle down kat rumah baru, nak pegi kelas, pegi bank tukar alamat rumah, macam-macam lagi lah hence tak update blog. Ceh padahal i memang jarang update pun. Hiks!
Tak tahan betul ramai pulak tanya tiara mana you dah lama tak update tengah mandikan biri-biri ke? Oih i tak mandikan dierang okay. Kalau dierang jadi housemate i, sekor sekor akan hilang secara misteri, missing in action orang kata.
Contoh situasi di rumah:
''Mmmmbekkkk emmmmbekkk mmmmmbekkkkkkk.......'' kata roomate tiara bernama Dolly si biri-biri.
(Translate: Tiara harini kita nak masak apa ye? i dah lapar ni. Jomla pegi dapur masak sama-sama.)

''Ok jom! Eh dolly i terkerat tangan you, eh i terpotong kaki you. Eh dolly senang cerita you masuk jela dalam kuali ni''

Maka tamatlah riwayat Dolly si biri-biri.

Ini juga tragedi.


.

Tuesday, September 20

Hari ini dalam sejarah

Akhir-akhir ni macam serabut otak sikit.
Sekarang tengah pening nak cari rumah kat dublin nanti, dahla mahal gila.
Masalah lain dalam otak ni pun tak hilang lagi. Ibarat jatuh ditimpa tangga kayu, tangga besi, tangga lipat, tangga batu rumah dua tingkat, segala jenis tangga la. Takde tangga, lif pun boleh je nak hempap sekali.

Maka itu, sementara tunggu para landlord aka tuan rumah kat dublin tu bangun i tetiba terupdate blog. Memang takde niat langsung nak update hari ni ke, esok ke memandangkan jiwa tengah kacau.
Tapi penat jugak pikir masalah 24 jam, biar la i relaks kat sini jap. Lagipun kat sana baru pukul 6 pagi so kalau i nak call tanya pasal rumah pun memang dierang tengah mamai la kan tetiba tersilap bagi i sewa reban biri-biri tak ke sadis tu pegi kelas bau tak mandi.

Para housemates merenung kehairanan melihat ahli baru yang berlainan species.
''Chill la! i pun tengah takda rumah ni janganla pulaukan i! Sharing is caring!''

Oh well, kalau nak diikutkan i memang cepat stress jugak la sebenarnya.
I rasa ini genetik my dad la cepat sangat tekanan.
Bak kata Raihan. Ok pasang radio kuat sikit, ha nyanyi...
Tekanan dapat diwarisi~~ dari seorang ayah yang tertekan~~

Eh tapi my dad ada darah tinggi so i paham jela, yeah kami adik-beradik cool je walaupun bapak suka berpidato siap dengan gaya tangan dihala ke kiri dan kanan tunjuk kain tak lipat, pinggan tak basuh padahal takda juri pun mengadili pertandingan pidato peringkat kawasan Bukit Setongkol ni, kan bapak? Malahan tiada trofi pun disediakan, tapi tetap gigih berpidato saban hari. Mengagumkan betul, impressive. Takpe bapak, practice makes perfect. Waaa mati aku kalau bapak baca ni.

Pagi ini seperti biasa. Just so you know my dad ni suka orang teman dia pegi mana-mana, manja jugak la sebenarnya, hehehehehehehihihihhuhuhuhu. Mati lagi kalau bapak baca ni.
Rutin harian akan dimulakan dengan....along bangun teman bapak bayar bil, beli surat khabar, beli nenas, pegi bank, pegi la mana-mana. Bila dah settle urusan, pegi makan sama-sama. Pastu balik gosok baju, pergi sekolah mengajar petang.

Port favourite untuk makan setelah settle semua urusan adalah di food court sebelah bangunan MARA. Tak tau la kenapa my dad suka sangat pegi situ, i redha jela. Sampai-sampai je air barli dah siap atas meja sebab tukang buat air tu dah nampak my dad dari jauh tak payah amik order dah tau nak mintak apa. Pemidato terkenal daerah Kuantan la katakan. Ehem ehem. Aaaa mati aku. Ya allah janganla bagi bapak baca entry ni.

Tetiba sewaktu kami sedang makan ramai gila orang datang serbu mintak autograph. Whoaaa mustahil kejayaan berpidato dalam rumah telah tersebar dengan begitu meluasnya? Siapakah yang bertanggungjawab menyerlahkan bakat terpendam my dad ni? Siapa, apa dan mengapa?

Drama gila padahal sorang je datang kat meja pastu bagi ni.


Utusan, Selasa 20 September 2011
berita Dalam Negeri, page 30
Walawey bapak i masuk surat khabar satu page penuh, posing dah macam godfather dah.
Siap dengan shade oi, taiko tai habis.


Uish bangganya bapak i nampak muda di umur 54 uban pun takda. Wah wah wah.


Apa lagi my dad terus senyum tersimpul malu maka tanpa segan silu terus borong semua surat khabar yang ada kat situ. Eh gurau je, my dad beli 5 je, eh 3 je la, eh bukan 3 dia beli 1 je sebenarnya. Eh eh eh.

Ini ialah berita pasal reunion SK Sungai Lembing. You know, dulu Sungai Lembing was once a happening place, the deepest underground mine ada kat situ masa zaman British jajah, pegi bukak buku sejarah kalau lupa. This pekan was like a city yang sangat crowded, big population. Orang Kuantan pun turun Sungai Lembing kalau nak tengok wayang tahu. So after 25 years tak bersua muka, reunion ni pun diadakan. Thats why dapat liputan. Agak emotional la sebab dulu zaman dierang sekolah, Sungai Lembing ni happening but now dah jadi pekan hantu sunyi sepi takda orang. Tapi weekend ramai la orang datang ke Sungai Lembing untuk holiday panjat bukit, lawat tempat sejarah, mandi sungai, air terjun, macam-macam lagi la.

My dad dulu merupakan seorang cikgu yang garang gila but at the same time suka loyar buruk, sakat student and bergurau. Now you know lagi satu genetik yang turun kat i. My dad ni jadi cikgu yang kalau mengajar dia mengajar betul-betul. Kalau you tak datang sekolah, dia akan pegi siasat dengan vespa dia cari you kat mana, kenapa tak datang sekolah kenapa ponteng. Kalau buat tusyen dia tak pikir duit, tusyen bayar untuk 2 jam tapi my dad sanggup je extend sampai 3-4 jam without asking for extra charge. Senang kata, he just love teaching. Teaching with his heart. Berdasarkan apa yang i observe, ramai students my dad yang datang cari dia semula and ingatkan dia dulu cikgu pernah hambat saya dengan penyapu dan sekarang saya dah jadi engineer cikgu.
Teringat lagu tacing pulak.
Biarku menjadi lilin~~ memberikan cahaya~~
Aku tak kan bertanya~~ apakah nanti balasannya~~

Okay dahla, sekarang nak bagi teka-teki. Antara ramai-ramai student bapak i kan, siapakah seorang student yang memang setiap hari jumpa beliau?

Tu yang baju kurung purple sebelah my dad tu, duduk dua dari kiri. 

Ohhh yeahh mak i student bapak i. Beza sepuluh tahun. Just imagine, masa my mum tengah form 5 my dad umur 27 tahun, cool gila. Hiks!
Dulu my dad selalu jugak keluar paper masa muda sebab dia main hoki, main bola, ensem pulak tu. Eh jejaka rebutan ni kat kampung. Tapi sekarang umur dah kurang remaja tetiba kuar paper lagi sekali memang i buat entry hari ni dalam sejarah la. Wah umur kurang remaja, habis bertapis ayat.
Ok dahla cerita. Sebenarnya i nak bagitau hari ni pertandingan pidato ditangguhkan, i tak dengar leteran langsung sebab bapak i asyik tersenyum. Satu muka surat penuh surat khabar tu. Ewah ewah.
Sekarang dia ada kat sekolah tengah mengajar. You all rasa berapa lama pertandingan pidato ni dapat ditangguhkan ye?


.

Tuesday, September 6

Ceritera raya

Olla everybody! Hows raya?
Paaaanggg tampar diri sendiri soalan cliche tak hengat.
Lantak nak tanya jugak. I rasa mesti semua happy je raya ni sebab you all dapat duit dapat mercun dapat lemang dapat lemak eh terus gelabah cari penimbang. 


Dapat duit raya lagi ke korang?
I tengok status facebook ramai betul yang makin kecewa dengan pendapatan raya terkini setelah umur meningkat dewasa. Pakcik makcik salam hujung jari je takut kalau salam lama-lama nanti kena bagi duit raya, ada yang salam tak pandang pun ada yang salam kuku aje. Makin invisible la senang cite. Betul kah?

''Assalamualaikum makcik saya datang nak duit raya'' 
Line famous tatkala umur masih hingusan, dapat air oren segelas hirup setitik dua, simpan kuih raya yang warna warni dalam poket terus beratur nak salam. Sebelum pakai kasut dah intai sampul raya. Tapi bila umur dah meningkat dewasa i rasa makin mendebarkan la pulak di saat ingin menuturkan line famous tersebot, risiko tinggi.
Rumah pertama rasanya sempat lagi habiskan ayat.
''Assalamualaikum makcik saya datang nak duit raya''
''Hoi dah besar gajah masih mengharapkan duit raya pegi beraya umah gajahla woi untung-untung dapat tebu boleh berniaga kat bazar ramadhan tahun depan sedap air tebu ni woi laku-laku!''
Rumah kedua dan seterusnya i tak tanggung.
''Assalamualaikum makcik saya datang nak du..'' Paaangggg!!!!!
''Assalamualaikum makcik saya da...'' Kelekunggg!!!!!
''Assalamualaikum ma...'' Dussssshhhh!!!!
''Assala....'' Gedegang!!!!!
''Aaa....bye makcik......''


Ah tak kisahla duit raya. 
As for me i want nothing more, cukuplah dapat beraya bersama keluarga tercinta di malaysia. Tak sanggup aku mengayam ketupat guna salad sambil dengar takbir raya dalam you tube. Pastu pukul 10 malam naik bilik pakai baju melayu pakai songkok pinjam, pegang penyapu secara terbalik pastu duduk atas sofa single mengadap videocam. 
''Dengan ini saya Tiara Fazlin pemegang mohor besar eh penyapu besar raja-raja..mengumumkan *selak langsir tengok anak bulan* pergggghhhh konfem esok raya!!!'' 
Pastu rewind balik videocam tengok diri sendiri buat pengumuman raya wah boleh jadi gila.

I did blogwalking semalam and ramai bloggers upload gambar raya mereka sebesar-besar alam. Paling banyak gambar up close wajah sendiri yang mulus jelita. I noticed yang i takda satu pun gambar dalam camera yang style camwhore raya punya. Semua gambar ramai-ramai kepala i tersepit celah orang. Nampak sangat sedar diri sendiri tak seberapa lalu takda la gambar raya untuk di upload kat sini memandangkan i jaga privacy orang lain. 


Lets talk about baju raya. Aloh i tahu ramai yang akan set tema for each raya kan? Tahun lepas keluarga kita dah pakai warna biru air nila tahun tulat hijau tortoise turquoise tahun ni pink air laut pulak la mummy. Eh family i pun camtu! Tapi bukan tema semata-mata ini memang fotostat punya baju sebijik sejebon. Kalau orang lain keluar kedai kain bawak plastik Kamdar kiterang angkut sekayu kain sorang. Kayu beb tak main plastik ni. Feeling filem tamil pun ada macam sangkut kayu besbol kat bahu nak pegi belasah orang.


Just so happen raya tahun lepas baju raya kiterang warna biru yang nampak macam plain sebab coraknya lembut. 
Raya tahun lalu.

We spent our raya kat kampung. Jauhhhhh gila dari kuantan dalam 30 minit dah sampai. Tak sempat habis nyanyi lagu balik kampung sudirman dah tercegat depan rumah. 


Wah lampu raya, pelita belum pasang baru sampai kampung jauh ni.

Pada petang raya kiterang suka jalan kaki ke pekan. So seperti biasa kami adik beradik pegi la pekan Sungai Lembing tu untuk beli mercun bawang kat kedai cina. Oh well imagine jela kiterang dengan baju biru boria camtu confirm orang ingat ini sekumpulan pengawas sekolah yang sesat. Orang cuti raya budak-budak ni terlupa sekolah tutup. Ramai orang pandang sebab baju sama but heck we dont care. I siap beli buku 555 dengan pen sebatang pegang kat tangan wah memang nampak macam pengawas yang berwibawa. Padahal tengah catat rumah mana yang tak bagi duit raya so that next year tak payah datang dah, ceh efficient habis. 

Some of you malu bila baju sama, tapi i tak pernah malu langsung sebab memang sangat cool kalau sesat memang dah tahu ini anak sapa bila tengok baju raya my mum. Sejak i kecik memang pakai baju sama semua ahli keluarga. Kecuali bapak ngan adik lelaki i la, takkan nak gi semayang raya pakai baju melayu berbunga ros beselang-seli dengan bunga daisy. Adik lelaki i pulak muka jambu memang ramai cakap alhamdulillah kamu dah berjaya keluar dari lorong gelap datang msjid semayang raya. Eh pondan jangan terasa.

By the way, talking about duit raya, i got 200+ so you can imagine hows my raya right? Its like OH YEAAAHH BABEH!!
Nak tahu camna i dapat banyak camtu? I akan salam banyak-banyak kali sampai dapat. Salam salam salam bila kena tolak bangun balik, salam lagi kena tonyoh pun buat je muka sememeh, salam lagi sekali. Wah kental gila jiwa budak hingusan di umur 20-an.

Wednesday, August 31

Do you know that...


Intro. Intro. Intro. Intro. Intro.
Boleh tahan jugak intro cenggini.

Hoooyeahh! Malaysia memang awesome time raya!
Nasib baik la i tak terima tawaran Australia, menangis weh pagi raya ada exam. Kenkawan i yang belajar kat Australia, New Zealand sume first paper pagi raya. Memang haku lukis gambar ketupat jela dalam kertas peksa tu, jangan harap nak jawab soalan. What is an inguinal ligament? It looks like lemang. What is popliteal fossa? It looks like ketupat. Habis waktu exam memang basah kertas digenangi air mata dan air hidung syawal. Drama gila.

Ok sekarang nak tanya, sapa pegi semayang raya? Tengok semayang raya kat tv ke? Actually tak kisah la semayang apa pun, tarawih ke hapa ke asalkan berjemaah. Sebenarnya dah lama nak cakap tapi dulu takda blog. Ape yang korang perasan?
Hey tu nenek aku ada bunga merah. 
Ini gambar google, takda kena-mengena dengan sapa-sapa.

Oh ye memang i nak cakap pasal saf.


Ok, first sekali?
Malaysia punya saf.
Serious boleh letak sofa raya sebelah dia. Sofa besar sangat, kita tukar sekuali rendang seiring dan sejalan sikit dengan mood raya. Memang ada jarak pun between saf. Ini semua berdasarkan kefahaman sorang satu sejadah. Kalau takda sejadah pun tapi karpet masjid tu berbentuk kubah memang sorang satu kubah la. Sapa kata semayang dalam kubah ni pahala lebih. Kubah tu gambar je mek takyah nak bernaung sangat di bawah kubah. Korang mesti pernah alami, ke korang yang buat?

Tengok, tengok, kan sorang satu sejadah tu?
Ini pun gamba google.

Oh well, do u know that....

we can move untuk rapatkan saf ketika sedang solat?

Ulang suara, ye betul tu..ketika sedang solat, sewaktu solat, semasa solat.
Bila tetibe saf bocor disebabkan orang keluar saf maybe dia batal wuduk ke apa ke and u pulak dah start solat and orang sebelah pun sama, move bebeh jangan buat muka toya je. Kalau tak silap i lebih kurang tiga langkah gitu la.

Tapi kalau dah tiga langkah still tak rapat saf boleh jela tambah a few langkah lagi, tak pun buat langkah besar sikit masa gerak ke tepi atau ke depan. Tak perlu la langkah sampai gaya king kong pulak ye. Mau kejang kaki tetiba, semayang terkangkang gitu i tak tanggung.

Last time i pernah berkesempatan untuk pergi masjid kat Dublin, namanya Dublin Mosque.

Yes it was a church last time tapi dah ditukar jadi mosque. Macam-macam ada kat sini,
cakap je nak apa, internet cafe? restoran?

Kalau kat Dublin mosque ni kan, para jemaah memang sangat menjaga la saf ni. Dierang akan make sure bahu bertemu bahu, memang rasa la electric current solat berjemaah tambah pulak pak imam nangis sambil solat, yang lain pun bahan nangis sama. Abis air mata air idung sume kuar. Silap-silap boleh terapung segala jenis kopiah songkok, dasyat tak dasyat electric current saf ni.

Just so happen, at the same time i nampak satu fenomena yang di luar jangkauan akal fikiran yang waras. Ayat tak hengat. There is this one mak cik yang degil tak nak rapatkan saf. Orang sebelah kanan dia mula-mula cuit bahu, then tarik lengan tapi makcik tu maintain tak gerak. Sekali dia tarik tudung sampai senget kepala. Orang sebelah kiri pulak tolak dengan penuh bergaya.

Orang kanan tarik kain semayang, orang kiri tolak memang senget habis la makcik tu. Stok Michael Jackson 45 degree punya senget cuma bezanya dia senget ke tepi la instead of ke depan.


Time tu dah start solat pun, imam tengah baca Al-Fatihah masa tu kau jangan main-main.
Macam gaya pasukan nasyid pun ada i tengok senget kiri kanan.
Setahu i la kan, Raihan pun senget ala-ala ditiup angin sepoi-sepoi reti bahasa, mak cik ni punya senget memang angin halilintar tak reti bahasa 45 degree punya.

Suprisingly, makcik tu maintain tak nak gerak jugak. Janganlah orang malaysia hoi. Last-last orang belakang kena tarik gi depan, tengok betapa hardcore dierang menjaga saf. Kita? Ayam yang sedang menyelamatkan diri dari menjadi lauk rendang pun boleh berlari di celah-celah makmum sambil tersenyum bangga. Muka berlagak angkat kening sebelah siap drift lagi. Sebab tak accident banyak sangat ruang untuk mendriftkan diri.



Maka itu, nanti nak solat berjemaah bawak la kuali sebijik, boleh measure jarak saf.
Kalau saf tak rapat, saf tu akan putus, so takda maknanya semayang berjemaah ye dok? Bawak je kuali tu, rendang takda pun takpa. Kalau muat kuali tu, ape lagi tarik je telinga orang sebelah. Eh jangan wat gitu, nanti dia tumbuk perut sampai terkentut kan dah susah tu batal wuduk. Tarik je bahu dia dengan penuh kelembutan. Kalau degil gak, suruh orang sebelah tolak tapi jangan la sampai tergolek pulak. Itu dah bukan solat berjemaah dah tu, itu bergusti namanya.

.

Saturday, August 27

Yes, im still alive

Whoaaaaaaaaaaaaa!
Lama gila tak update blog oih!
Dekat 2 bulan ada kut?

Paling terharu followers bertambah walaupun blog tak berupdate malahan ada 17 ketul entry semata-mata. Cis memang blogger paling loser la i ni. Tak pe lah lagipun i baru je lagi so nobody cares ye dak. Korang pun bukannya perasan yang i dah lama tak update ye dak. Eh kan semua dah tersedak, ye dak?

Maka di kesempatan ini, i nak mengucapkan Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin kepada dua orang readers i yang masih setia, iaitu diri sendiri dan ibunda kesayangan. Woha! readers lain sume dah lari. Jikalau 584 followers blog ni perggh ayat jikalau. Ok sambung, jikalau 584 followers blog ni secara tak sengaja singgah kembali, i nak cakap...
Selamat Hari Raya I Lebiu Readers.

I sengaja nak bagi salam perantauan awal sebab nanti hari raya sume tak layan blog dah sebab busy nak kutip duit raya. Disebabkan i tak rajin nak anta gamba kat sorat kabar, maka i antar gambar kat dalam blog je la diiringi semangat yang berkobar-kobar!

Tadaaaa!



Diharap raya kali ni akan lebih bermakna, pergi ziarah sedara mara okay, jangan nak gi tengok wayang pulak cerita Karipap Popia Keropok Cinta. Wah cerita baru. Moga korang semua dapat banyak duit raya. Bagi yang dah tua pulak pandai-pandailah hulur duit raya. Lebih pun takpa, minyak dah naik harga sekarang, pen dengan buku makin mahal. Eh memang ada kena-mengena, i pakai pen dakwat petrol tahu, kalau tersalah tulis tak yah liquid, bakar je terus.

By the way, maybe nanti i akan update blog. Justeru itu bagi mengelakkan feeling syok sendiri, sekarang i nak tanya ni.

Blog i ni still ada readers ke?

.

Thursday, July 7

PS. I LOVE YOU film locations! kita terjah!

Hari ni i rasa tension, serabut kepala, putus asa.
Maka dengan itu i nak update blog sebab i tak rasa nak buat menda lain selain dari update blog ini sahaja pada ini hari okeh. I nak berjalan2 melalui blog ini pada hari ini. Apehal ayat cam mabuk minum ketum ni. Oh lupa otak i kan tengah berakar serabut, berdaun selari.


Entry: Ps I Lap You Very The Strong
Mood: Jiwang karat gila 


Intro ayat novel sikit. Ehem ehem.
Aku duduk termenung di jendela memerhatikan hujan renyai sepoi-sepoi bahasa. Perutku masih belum terisi dari pagi tadi. Cacing di dalam perut sudah pun memulakan tarian poco-poco bagi menghilangkan kebosanan sementara menunggu makanan. Tatkala melayan perasaan tetiba mat salleh mabuk backhand pintu rumah dengan kuatnya. Cis hampeh punye mat salleh! Sumpah hatiku. Tiba-tiba sesumpah warna ungu campur hijau pun lalu sambil mengangkat keningnya. Mungkin dia ingat aku panggil dia. Ahh aku tak peduli itu semua lalu aku menelefon kawan-kawanku. Geng, jom kita pegi jalan-jalan kat Ps.I Love You nak?
Maka kawanku dengan segera bersetuju, lalu kami pun pergilah ke film locations itu.


Pergggh ayat novel paling mengarut aku pernah baca. Berdarah hidung.


Ahli-ahli wonderpets ireland yang terlibat.


Bagi yang tak tahu apakah PS. I Love You, meh sini i nak bagitahu sikit. Its a novel written by Cecilia Ahern, an Irish writer which then turned to movie by Richard LaGravenese. Cerita ni sangat romantic and sedih tahu. It is a heart-breaking story of love, loss and life-changing letters. Watak utama ialah Gerard Butler as Gerry and Hillary Swank as Holly. By the way, Gerry yang ini bukanlah Garry si siput Spongebob, Garry yang tu awek pun takda tahu miow bila lapar sahaja malah sering menggigit Squidward. Lagi pulak takkan la Holly paham surat yang siput tulis, mesti penuh dengan lingkaran je macam cengkerangnya. Ah sudah i dah nak mula merepek dah ni, ok kembali kepada sinopsis.


Gerry ni suami kepada Holly di mana setelah dia mati akibat cancer, Holly still rasa yang dia tu cam idup lagi. Gerry wrote Holly a series of letter yang akan sampai ke rumah, all ending with P/S: I love you di akhir surat. Bila birthday Holly, Gerry dah siap rakamkan suara untuk wish birthday kat isteri dia. Gerry even arranged for Holly and her friends to travel to his homeland of Ireland. Nak kata Gerry dah prepare semua la sebelum dia mati. Holly sedih campur happy but with Gerry's words as her guide, Holly slowly embarks on a journey of rediscovery.


Sudahla tu ceritanya, nak detail gi baca sendiri atau tengokla movie. Tapi apa pun novel lagi berganda-ganda best la dari movie. As alwayssss.

File:CeceliaAhern PSILoveYou.jpg
Ini novel

 Ini movie

Alang-alang dah menyeluk pekasam biarlah sampai masam ye dak? So memandangkan kiterang dah memang ada kat Ireland and kebetulan suka dengan novel ini maka kiterang pun pegi la melawat film locations dalam movie tersebot. Kat mana tu? Wicklow, Ireland!

Haruslah anda tahu ye ahli lelaki dalam group ini cuma bawak camera besar gedabak punya semangat tak hengat namun bila ditanya ko tahu tak kita nak gi mana? Aloh aku tahu la ni tempat movie PS I Dont Know The Movie kan? Garry si siput, sila gigit kepala mereka.

Perjalanan ke sana agak memeningkan kepala kerana naik bukit, jalan bengkang bengkok macam ular tengah menggeliat akibat sembelit. Sampai je atas bukit i pun muntah berjemaah dengan sorang minah salleh, nasib baik ade geng. I pandang dia, dia pandang i, lalu terus muntah lagi dan lagi dan lagi dan lagi sebab makin loya tengok muntah orang lain. Macam entah apa-apa pulak i rasa. Kebetulan dalam ahli pengembaraan ni i ada bawak Robin Hood sorang. Dia ni bercakap melalui ekspresi muka, i rasa korang boleh paham jela bila tengok muka dia walaupun dia tak cakap apa-apa.
Tu yang kat tengah tu, sudah terang tak payah suluh dah dia nak bagitau yang i muntah.
Yang ni pulak? Ace teka? saya mengantuk? salah!
Robin Hood tengah kata, ''Aweesome scenery.....''

Kedua-dua gambar ni di ambik kat tasik, where Holly and her friends pegi memancing.
Cantik gilaaa kan?

Oh lupa nak bagitau, i had stye aka ketumbit masa gi jalan2 ni, so mata i cam kecik sebelah, jangan nak kata i gatal kenyit mata all the time la ye.


Si mata kecek.
Seluar bercahaya sebab takut sesat, bukan sebab terkena air wuduk ye nak dapat nur segala.

Cinta pandang pertama antara Gerry dan Holly adalah di Wicklow National Park. Holly was lost, Gerry cam selamatkan dia la, hero gitu. This is the bridge yang dierang lalu dalam movie tu! Awww! eksaited mak nak!!


Tengok ni siap pakai glove Holly lagi you...
Sama kan???!!! 

Yang ini pulak area di mana Holly tengah pegang peta. Tapi dalam movie tu kan ada bunga warna purple, time i pegi ni da nak masuk summer, so bunga dah nak mati semuanya. 

Yang warna macam rumput gelap sikit tu kawasan yg sepatutnya berwarna purple.

Dalam banyak2 tempat, trip ni tak bawak kiterang pegi pub yang Gerry nyanyi untuk Holly tu, macam kiciwa la sikit. Tapi yang paling bestnya, Whelans Pub tu sebenarnya kat belakang sekolah RCSI i je senah oooi. Itu pun tour guide yang bagitau i. Selama i kehulu kehilir jalan kaki nak ke kelas lalu depan pub tu i tak perasan langsung. Tapi kira bagusla kan, itu tandanya i tak layan pub, pandang signboard pub pun tak, apetah lagi nak masuk. Eh mak, lepas nafas lega nampak.

Selain dari filem Ps I Love You ni, Wicklow jugak adalah location untuk movie Braveheart dan banyak lagi la movie lain. Wicklow ni jugak merupakan satu tempat yang cantik malah sangat tenang aman dan damai berudara segar. Meh kita usha gambar.


Bunga daisy bersepah kat tanah! Bestnye!





Setelah berjalan-jalan dalam hutan...tiba-tiba.......

Korang teka la kenapa, mungkin juga Robin Hood kita ternampak 
kura-kura dan Garry si siput tengah berlumba .
Kemudian.........

Robin Hood lapar agaknya.
Maka i pun cepat-cepat...

menyamar jadi pokok supaya Robin Hood tak kebas makanan i.


Pastu.....


Robin Hood pun merajuk lalu mengadu kat ikan duyung di tepi tasik.
Tetapi.....

i buat selamba mencangkung je sebab ikan duyung 
tak mungkin ke darat untuk kerjakan i 


Ah sudah, jadi komik la pulak. Ish makin merepek la i ni bila mood tengah kiok.
Apa pun Wicklow memang satu tempat yang best la untuk release tension, bukan jadi tempat untuk berlakon je. Banyak lagi gambar cung melecung macam mercung yang i nak share tapi cam terlebih banyak pulak. Ok lah sebelum i merepek dengan lebih teruk, elok lah jika i berhenti sekarang. Pegi join cacing menari poco-poco lagi tenang. Semoga berjumpa lagi pada siri jalan-jalan akan datang. Ok la i nak pegi makan kerang. Eh bila baca balik macam pantun pulak.


TAMAT

Entry jiwang karya:
P/S: I Love You Readers!
So berapa ramai yang like movie ni? =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...