Saturday, June 4

Macam familiar je dia ni?

Korang tahu tak medic ni susah?
korang tahu tak kadang2 i rasa cam nak tukar profession jadi suri rumah?
korang tahu tak banyak gile nak hafal sampai gile pun tak hafal banyak gile macam ni?

Well im not saying jangan amik medic. Medic is fun.
It is interesting to know more about how your body works, what drug is needed to treat this and that, yea its cool. But it ain't easy. I know i ni takda banyak pengalaman pun nak cakap banyak about medic school, but all i know jadi doctor nanti you'll play with people's life. Ini bukan mainan. Manusia bukan kucing ada 9 nyawa. Eh yeke? sila try bunuh kucing sekarang.
"Pewww! Peww! Pewww! Tatatatatatata!"
Lahhh bakpe awok tembak kucing tu betul2 saya gurau je :(

Medic school jugak is not all about passing the exams.
Bila study u tak boleh pikir nak lepas exam je, u kena pikir jugak kalau aku tak hafal ubat ni nanti patient mati katak sebab aku tersalah kasi ubat. Kalau tersalah treatment nanti patient bertukar jadi katak pulak. Eh tapi kalau jadi camtu apa susah, cium je biar dia tukar jadi putera raja.

Selalunya medic school ni ada 5 years ada 6 years.
But let me tell u this, even kalau u dah dipilih untuk masuk medic school pun ia tak akan menjamin yang u tu dah confirm jadi doctor. U have to go through examsssss every year and lots of other stuff.

RCSI

Its not easy to pass tapi tak la mustahil.
Last year kat RCSI there were 103 students yang kena repeat paper. That is consider ramai. Nak kata dierang semua tu tak pandai? tak jugak sebab bukanla senang gila-gila nak masuk RCSI.  As for Malaysian, u have to go through interviews utk dapat scholarship, kalau lepas kena buat foundation program pulak for examples A-level, International Baccalaureate. Pastu interview RCSI, kalau bernasib baik, RCSI sudi amik kalau tak, kena la try interview untuk uni lain pulak. Then big exam, dapat result kena meet requirement MARA pulak, kena meet requirement RCSI jugak. Kalau bernasib baik, fly la. So nak kata bukanla 103 orang tu fail paper sebab tak pandai, tapi entah la korang pikir sendiri la. Eh tapi jangan la sengaja fail pulak pastu kata kat mak,
''Mak, lek lu..tiara cakap fail tu biasa la..chillax mak, meh pekena shisha perisa mempelam dulu, chillax mak!''
memang mak kau baling boomerang 10 kali patah balik tanpa henti. Kan da ada 10 bonggol atas kepala tu. Kalau rasa nak menyamar jadi unta, maka sila cuba.

Eh sebenarnye i bukan nak cakap pasal ni sangat pun, tengok tajuk pun takda kena mengena. Mungkin kerana mood exam semalam masih menghantui diri ini. Sebenarnya i nak cakap, tadi i tengok berita TV3 pastu i ternampak seseorang yang sangat familiar, i rasa u all kenal jugak. Ni berita minggu lepas punya ni, i tengah exam masa tu so tak tengok maka sekarang i nak tebus balik la berita2 yang i tak sempat layan.
Ni ha i printscreen.


Macam kenal kan? so sekarang ni i nak tanya ni.

Sejak bila Yuna jadi Presiden Republik Liberia???

29 comments:

Feeqachan (afiqah yusof) said...

haha..best2..hee~

cik heroin said...

Hahahahahahahah, punyalah ceta pnjng lebar kt atas, nk trglak yg bwh skli. haha

haziqaina said...

nk ckp psl yuna rupenye.......

.Gory. said...

Kahkahkah...kejam betul you ni.

Ok, for a prize of Ferrari, all you need to do is get a Dublin makwe. Kidnap. Bawak balik Malaysia. Kalau dapat makwe yang balik pakai tudung cenggini, petrol free for Ferrari for one year!

Anonymous said...

best best best :D

Misshy Innz said...

err ~
tak suka ah fesyen yuna ni ;p

shera haifa said...

gud luck 4 ur exam

♥ Frau Reen ♥ said...

hye tiara..singgah n folow..folow me bile sng2 nt

berrycute Lolly said...

kah kah kah.. sedebik yuna kene.. bagus tiara! =)

Shin Chan binti Doraemon said...

Feeqachan: gossip ciput je kat hujung best jgk?hihi,mekasih!

cik heroin: terlajak tulis pendahuluan,hihi

haziqaina: haha! mesti bengang terpksa bc yg atas2 tu..=)

Gory: awek dublin xmkan belacan nnti susah nak masak utk mak mentua..=)

anon: mekasih!

Misshy Innz: i pun tak suke! isk2! terkejut mase mule2 dpt tau..

shera haifa: THANK YOU!!!!!!

♥ Frau Reen ♥: insyaallah..

berrycute Lolly: memang sedebak sedebuk, kalau fans yuna tau mati i,hihi

fittry said...

i pun sama mcm u. even i x ambil madic. tp i belajar juga biology. dan biology melibatkan process penghafalan. adoyaii..setiap sem mesti dapat markah rendah untuk biology.

encHIx laNDax said...

HAHAHA..i pun agak Yuna tu skunk dah jadi politician kat liberia =P

Ujang9897 said...

wahyahahahah


sengal

SoutulMujahid said...

hahaha!!! best.. buduh giler. wat aku gelak sorang2 plak. giler ahh!!! wakakaka

Wanie said...

hahahaa..lebih krg la diorg ni..kekeke
sedare kot, style tudung same..:P

izaryda yasin said...

BAHAHAHA>...

sumpah lawak oiii ;)

aRaN said...

LOLOLOLOL kakakaka

nanad said...

bhahah..part last sekali tu terbaikk

kembatolo™ said...

err.. pupus niat nak blaja medik. cari awek medik jelahh~ hahaha =P

Tiara Fazlin said...

fittry: i pun lemah gak hafal2 ni..i rasa i selalu telan semut la sbb tu memory cam haram..hihi

encHIx laNDax: masa tgh tgk berita tu i tengah makan nasi kut, mujur x tersembur masa gelak, sebijik gile..haha

ujang: haha sengal..=)

SoutulMujahid: jgn gelak weh..fans yuna dtg lekuk kepala kite kang..huhu

wanie: sedara bau bacang nih..hehe

izaryda: jgn! ngamuk fans yuna kang!

aran: hehe LOL!

nanad: haha part atas tu ntah kenapa la terpnjang plk intro! hihi

kembatolo: oh nooo..medic sgt bestla sebenarnye..time type ni i tgh moody skit kut..hihi

FarahDina said...

seriously...klakar tahap guling2 gelak...LOL!!..i like your blog...why u didn't put shoutbox beside...easy for blog walkers to leave their sole.....waiting for another entry

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih

Tiara Fazlin said...

Farah: dah ada shoutbox pun!

anon: eh apa yg u cari?

sara E a.k.a ct said...

hahaha..caya lah tiara..well..sume benda dlm dunia ni bukan sng dan bukan susah..dan xmustahil..eh??jdi ape y nak ckp ni??hahaha..yuna sedare kot dgn presiden uh..think pozitip.,.hek3

sane xde kucing ke?:D..gurau2

NIZAM said...

kenapa tetiba yuna kat bawah? hahaha.

Tiara Fazlin said...

sara: impossible is nothing, ecececeh

nizam: hahah itu lah yg sbenarnya nak ckp, intro punye panjang haa

Q said...

huh...tringt adk i yg kt cni ---> I.M. Sechenov First Moscow State Medical University

Asyraf kamarol bahrin said...

Turban is everywhere!!
Haha
Memang selalu macamni ke? Entri dgn cerita perlu korbankn air mata gelak..

Asyraf kamarol bahrin said...

Turban is everywhere!!
Haha
Memang selalu macam ni ke?? Entri dengan cerita perlu korbankan airmata gelak..
Hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...