Friday, April 29

Let me bring you to ITALY: Pisa

Hi kawan! Haritu i dah bawak jalan-jalan kat Rome kan? Best ke? 
As promised skang i nak bawak u jalan-jalan kat Pisa pulak.
Sorry la tak buat entry untuk semua tempat sekali redah sebab i kena buat entry
time i coffee break aje so kena tulis pendek-pendek. Ramai kengkawan dan juga sedara mara bagitau i yang dierang teringin nak gi Italy, sorry sebab i tak mampu nak bawak secara real. T__T

Checkpoint 2 : PISA

Ok ready? Jom naik train! Train ni nama Trenitalia.
I kena bayar 19 euro (darab 4 = RM 76) tapi u tak yah sebab u virtual tour. Eceh suka dapat naik train free. By the way, i terpaksa duduk camni sebab pening train punye direction sama ngan my seating position. Bukan nak berdikir barat bagai dgn u kat dalam train ni ye. Tak yah nak tepuk-tepuk ye.

 Sedar-sedar sampai kat Pisa dah tertonggeng bawah kerusi 
lepas terlelap bedal 5 ketul muffin.

Kawan jangan lupa bawak khemah, makanan stock seminggu, siap dengan basikal elektrik sebab Pisa ni amatlah besar ye. Eceh buat muke berkerut pulak die. I gurau je, kite kan baru kawan kenalah bergurau senda. Sebenarnye kat Pisa ni singgah 3-4 jam dah cukup. Tak ade ape sangat pun. Yang famous nye ape? Mestila Pisa Tower! Fuh nasib i sempat bawak u jalan2 sekarang kan sebab tower tu cam nak mencium bumi dah. Dalam setahun 1 mm tower ni senget woo~ Dalam seminit u kawan ngan i bertahun-tahun u senget woo~~


Camera i tak mereng ok. Seyes menara ni memang camni.

Kawan kalau nak naik Pisa Tower ni boleh je tapi kenala bayar 15 euro. Amboi tandas pun 1.50 euro Pisa Tower haruslah lebih mahal. Mula-mula i memang excited nak naik before pegi Italy tapi bile da nampak tower depan mata kita suruh hantu kak limah bakor jela hasrat tu ye?


Ini sejarah Pisa Tower.

Asalnye dierang takde niat pun nak bina menara yang senget. The construction of the tower occurred in three stages across 177 years. Tapi pada tahun 1178 menara ni start condong bila second floor mula dibina sebab dierang gi bina menara ni atas tanah yang lembut. Duhh apesal tak robohkan je, kan bahaya ni? Sebab Doraemon datang guna mesin cahaya masa bagitahu tower ni akan famous bila senget. So pembinaan pun diteruskan. 

Sebenarnya dierang nak tunggu tanah tu stabil baru sambung balik sukahati Doraemon menyemak kat Italy.  Untuk mengurangkan kesengetan bangunan ni, the engineers built upper floors with one side taller than the other. Maka, tower ni sebenarnya melengkung tahu.

So ape je yang boleh buat kalau duit beli ticket Pisa Tower boleh save untuk masuk tandas 10 kali? Mestilah camwhoring. 






Director berseluar merah bengang si baju belang tak reti berlakon.
Ish yang ni pun nak kena tai chi ngan director seluar merah ni.
Orang suruh tahan menara dia gi menari.



Kawan! gi la tambah tingkat yang ketiga!  

Haa..seluar u koyak ye time berlakon sepak-sepak menara Pisa? Ok jom kita gi kat lain ye? 
Nah amik chewing gum ni tampal. 
Selain Pisa Tower ade je tempat lain yang boleh pegi kat Pisa ni. Sini banyak cathedral ngan museum, University of Pisa pun ada. Since seluar u koyak, u tolong amik gamba kiterang jela ye?




Cathedral bentuk cross



Kalau dah melayu tu duduk kat teduh jugakla.

Sobs rindu vespa i kat rumah dah lama tak rempit.
Ape nama sungai ni pun tak tahula. Mekasih kawan tolong amik gamba.
Nanti i upah chewing gum kasi tampal seluar lagi.


Ok sebelum bertolak ke Florence kite cium kuda dulu ye mana tahu kan jadi putera raja ke. Nanti bolehla dia belanja i dengan u naik Pisa Tower free campur gi toilet 15 kali.




Bye Pisa! Ade rezeki kita jumpa lagi!


Jom bertolak ke Florence pulak!
Lepas Florence kita gi Venice ye?


By the way, sini ade video sikit utk u supaya tour ni jd lagi real. I upload sambil basuh cawan kopi. Hee~
Click here


to be continued....


.

11 comments:

yuliang photography blog said...

very nice. italy looks good !

.Gory. said...

Menara Pisa ni, sama macam budak budak PISA time SPM dulu tak?

Jusri Best said...

nice, nnti nk buat post pasal pisa jugak

Tiara Fazlin Jaludin said...

jusri best! best idea tu! best!=)

.Gory. said...

Itulah. Budak PISA kemain jugak senget depa. Kehkehkeh. U mesti budak PISA kan?

Jusri Best said...

okeh, post pasal pisa ngn florence, nnti jngn lupe bace...

berycute said...

best la blog u kak =)

Tiara Fazlin Jaludin said...

gory: ha ah dulu bdk PISA mase kat smart..
jusri: have a nice trip there!
@berycute: hehe asal bawak gi jalan je mesti la best! anyway..mekasih..=)

Q said...

pic puan director tgh thn pisa tu cun...semat molep...hoho

saba_2702 said...

hye sista..wanna ask..the one yg pakai red short pants tu sabahan ka? coz she looks like one of my senior during high school..:)

Tiara Fazlin said...

yup sabahan, felicity nama dia hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...