Saturday, November 3

Hantu Tepung yang Kejam


Oh. My. God. It. Has. Been. Five. Weeks. Now. Blog. Ni. Terbiar.
Dah bakpe baca lekat-lekat tu kak Timah, laptop sempot ke.
Nah sedot tong skuba, oksigen banyak dalam ni. 

Actually i have loads to tell but i have to prioritise other things dulu so i gotta hold it back.

Tapi sekarang semua macam da settle.


Eksyen Kamen is back!
Ini gambar raya haji aritu alaaa biarla posing gitu sekali sekala bukan selalu once in a sailormoon je.

Ok ni actually bukan proper update sangat pun i just wanna let u know where have i been selama 5 minggu ni. Ah tak tanya pun nak kabo jugak.


Antara sebab jejak joe benjol tak dapat dikesan selama 5 minggu adalah kerana?
Beliau bertapa kat dapur.
Blerghh tak tau la hantu Irish mana rasuk i suruh buat dessert je.
Mungkin Hantu Caramel nama dia, omputih panggil Caramel Ghost.
Sukahati tiagha cipta hantu baru. Tapi serious i macam nak baking je, buat pastry, tart, maka tercipta album ini.

Betapa kroniknye Hantu Tepung pun rasuk jugak ni tahu. Nama omputih dia Ghost Flour.
Pada suatu malam yang sepipipipi ada suara memanggil diri inininininini. I pun turun dapur terus nak baking macam kena pukau gitu. Tiara tak over tak boleh. Pastu i pun dengan senang hati yadayada jela nak bukak kabinet atas tu nak amik tepung. 

Namun begitu...

Tiba-tiba.....


Tanpa diduga.......



Kababooom! Peww pewww! Kabooooommmmm!
Peiuuuuuuuuuu boooooommmmmm!
(Peiuuu tu bunyi peluru. Semangat bagitau)

K.

Boleh pulak Ghost Flour tu nak gurau kasar dengan i. Nak main paintball kat dapur pun agak-agak la. Cobaan haiiiiii mambang tanah mambang mozek coklat mambang kettle merah mambang periuk nasi mambang kabinet mambang kau bergurau hai mambang cobaaaaaaaaan.


Tu nampak tak kat sebelah kanan atas lantai tu macam bersih takde tepung?
Ye, sebab i terpacak kejung terkesima kat situ. Satu badan kena tepung macam mat salleh albino.
Dalam hati berdoa jangan la housemates turun dapur time cenggini.....kepala i ni dah macam kuih tepung gomak yang ada mata, terkelip kelip gitu gaya...i tak tau nak jawab ape kalaulah takdir menentukan dierang masuk dapur tetiba...yang i mampu buat hanyalah....


Sengih ngeh ngeh ngeh..
Weh tak lawak okeh housemates, takleh napas ni tepung dalam idong.
Kalau sesak napas nanti sape nak lap lantai dapur ni. Rambut habis putih macam ni kalau tetiba mak skype nanti dia ingat i da tua cemana. Beruban tetibe, ini serious oke. 

Namun begitu dahku tidak berputus asa. Dengan hati yang cekal dahku bersihkan semuanya pastu dengan jiwa yang membara dahku tetap membaking tanpa mengenal erti perih jering, jering pon boleh.

Tadaaaaaa~

Tadadadam tadaaaaa~

Dadadadamdam dadaa~

Sape yang tengah lapar sila telan laptop sekarang. Cabut huruf kat keyboard tu ha kunyah kunyah.
Ahh i selalu cenggini tau. Nak bagitau i lagi semangat baking dari blogging je sebenarnya, sebab tu blog terbiar sebulan lebih. Tapi mesti nak terdrama mat salleh albino la hantu tepung la. 

Okay next.
I macam busy kena buat beberapa projek aka assignment so takleh update belog.
Oh by the way, i ingat i boleh escape numbers bila buat medic tau.
Sekaliiiiiii.....

Jokes on me. Kero mata kejak.

Tapi semua projek dah submit dah so yeaaay!
Okay, sikit pulak i cerita pasal ni daripada kisah tepung tadi. Takde merepek kerepek. Impressive.

Next.

Jariku cedera parah sobs.
Cemana nak type entry kalau jari cenggini.


Ini namanya Fair and Lovely overdose. Boleh pulak kat hujung jari sahaja.
Bagus produk ni cepat cerahkan kulit, baru je cuit cream tu nak sapu kat muka ni tetiba terus putih cenggini homaigad. Baru colek sikit je tu. Tak colek banyak lagi tu. Secoit je padehal.
Ok tak.
Actually i dengan kawan i practice untuk performance. Main gitar memang ini makan dia.
Bila da lama tak main hujung jari jadi lembut balik pehtu kena go through the pain all over again pestu dia menggelupas. Tapi bila dia da jadi keras ok jela tak rasa ape bila tekan tali gitar. Time tu best gler main gitar boleh tekan tali kuat-kuat tak sakit laluuuu~

Tapi gitar yang ni macam ada mambang sikit. Dia macam over keras sikit tali dia. Dan dan je tiara mambang teros. Asal menda keras sikit berhantu. Tempat keras dengan gitar keras tak sama oke.

First few stages. Selalunya jadi line gitu je. 
Entah mambang mana la buat dia bengkak cenggitu sobs.
Cepat semua amik tisu kita menangis bersama.

Tapi everything paid off we had fun performing. I pun memang dah rindu sangat with my babies back in malaysia. Homaigad tiara ada anak! 
My babies kat malaysia tu adalah gitar kesayangan i dengan vespa hitam yang mati kat traffic light tu.
Nak angkut vespa bawak gi ireland memey tak lah. Kejung haku atas vespa sejuk sangat kat sini. Bawak vespa berangin gitu gugur telinga jap lagi beku sangat.

Oh this is the video of our performance. Cuak jugak perform depan lecturers semua, siap pengarah MARA Ireland ada. Kalau salah main gitar tak pepasal beliau kurangkan biasiswa bulanan habislah i kena kunyah kertas je sebagai makanan ruji. Cicah liquid paper menambah rasa.





p/s: Sorry Ain, kak Tiara didn't "look here" when u called. Lain kali cakap bahasa melayu la baru kak Tiara paham. Ish baru makan salad semangkuk terus hilang lidah budu dan belacan. 



Tiara jiran Pak Latip.

This is a Farewell Dinner, ada dalam 6 performances and we were the last to go. Semua medical students yang perform. Siap menari Oppa Gangnam kau jangan main-main. Kalau la Psy tengok mau psycho beliau berbuih mulut atas kuda. The gangnam dancers are those at the end of this video. 


I rasa i kena stop la nanti i berdrama lagi.
Tengokla entry ni padehal nak bagitau jarang lepak sini sebab baking, buat assignment, main gitar. 
Tu je cerita dia.
Ok i update balik la eh.

Oh. My. God. It. Has. Been. Five. Weeks. Now. Blog. Ni. Terbiar.

I tak update blog sebab baking, busy dengan assignment, tests, anatomy oral test, practice untuk performance as well as kena cari masa untuk study in between that time and few other things.

Sekian terima kasih.



27 comments:

FozyAliya said...

Salam tiara ku syg..k.lia here..lama tunggu tiara update blog hari2 bukak page tiata tau..windunya lah..nak tgk fb dah takda jadi blog je lah medan nya..so rajin nya wat kek..nak sikit boleh..i miss u lah..=)

Tiara Fazlin said...

kak liya! i miss you toooo! sobs nanti balik msia kalau tiara bake tiramisu cake kita makan sama ngan kak anys eh

fifi tiez said...

Tiara please update selalu.....rindu nak gelak...

FozyAliya said...

boleh2 InsyAllah..k.lia dah pindah umah sendiri dah nanti mailah dtg umah hehehe...^_^

adorable ked said...

scroll dulu baru baca boleh? huhuhu
same la ngan kite tiara..
ni last2 sem ni lagi laaa busy 24/7..
okey, gtg! ade kelas petang ni..
daaa~

ascil.punye.lah said...

wahhhh henpong torchlight kita nampak macam tart yg kak tiara baked lah.perluke kita telan sekarang?

lamanya tak lepak sini.

Ririe Hanna said...

*Applause* Tak sangka you pandai baking and your bakes look yummy too ! Yum yummm :D

Rui said...

Fuh, macam-macam dia cerita. Macam melepaskan geram je.. Hahaha

p/s: "Kak Tiara look here... kak Tiara.."

Ira said...

rindu!!blog wajib baca nih! pandainya baking!^^ letakla resipi skali.hee :) owh btw 'kagum' tetiba tgk tiara main gitar.

mangomunirah said...

sama,tiara lepas stress tepu belajar kat sini at the same time meringankan stress kami jugak

Al-Azrul Iqmim said...

komen dlu bru bce :p

Al-Azrul Iqmim said...

komen dlu bru bce :p

Aalia Shahira said...

kak tiara , asal i tengok jari u seram je ? panjang gitewww . hua hua jari u tak boleh dipandang malam hari . nanti tak boleh tidur . hehe

nanti ajar main gitar ye ? :D

Anonymous said...

third

haasyaa said...

wah ghajinnya kak tiagha baking memang betul betul kena ghasuk

Anonymous said...

buat medic, pandai main gitar, pandai baking. A very talented young girl

Leng Chai said...

yeay nnti buatkan tuk aku skali ^^

tin said...

sooo... mana gambo antoo yg kena bombard dek tepong tu???

atd said...

pakai gitar acoustic ka calssical tu?
tak perasan tali G,B,E dia. Tp biasa la kalo lama tak main mmg jadi macam tu, lagi satu kalau pakai tali baru mmg berbekas jari tu 1 line. Tp biar sakit pakai tali baru dari luka pasal tali karat, luka kat jari satu, kalo tgh bending tali putus mau luka lagi.!

take care!

Ejad Fotopoyo said...

akhirnyeee ade pun entri baru. hai hantu tepung :D

a little less conversation said...

giler..pregnancy pun ada teori formula gak ke? dasattttttttttt

ahmadhiSyam said...

pandainya tiagha sengih..ayu gitu... ngeh ngeh ngeh

TechKini.com said...

eksyen kamen ni memang lagi lawak dari shin chan... dah la mmg cute.

TechKini

FozyAliya said...

Tiara k.lia nak mintak maaf..ye sebb baru nak eish besday tiara 3 Januari skang dah 7 Januari 4 hari lewat wish..pape pun Happy Besday Dear...Semoga dikurniakan kesihatan yang sihat sentiasa, sentiasa dilindungi dan diberkati Allah..sentiasa bahagia bersama insan2 tersyg, sentiasa dimurahkan rezeki dan semoga terus berjaya dalam kehidupan..dunia dan akhirat..sory sgt2 late ye..pape pun jgn marah k...smile always ok.. peace ^_^

pikir kool said...

it'd be cool to see u sing while strumming the guitar.

Anes Ysff said...

nice blog anyway :D . Can follow mine , http://asysff.blogspot.com/ . :-> im newbie

Asyraf kamarol bahrin said...

Teruskan memBAKING dn menaip!!...
Hehe😎

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...