Saturday, December 22

Cinta seorang bibik terhadap harimaunya

Saya ada bibik.
Tapi bibik saya dah lari ikot boipreng.
Sehingga kini jejak bibik masih diselubungi misteri.
Saya sedih. Saya juga rindu.

Woha intro macam cerpen yang mengundang air mata pandanganku berkaca.
Tajuk cerpen: Bibik Please Kembali Ke Pangkuanku.

Sebenarnya i nak cerita pasal bibik i je ni.
Mungkin bibik ada baca mentera sehijau padi dari indon. Mentera tu boleh buat orang rindu kat kite tau. Dear bibik, mentera mu berkesan u just crossed my mind.

Sebenarnya dah sampai kat perenggan ni pun i tak tau nak cerita ape pasal bibik i hahah. Tajuk entry pun kosong lagi. I memang cenggini sikit takde draft main type ikut suke. Kenkadang bila i baca balik i pun tak paham ape i tulis, sampah gila blog ni oih!
Okay jap i pikir.

Okay i guess i have a story.

On my mark. Get set go.

I ade rumah tau. Pastu kat rumah i ade la beberapa shower room. Pastu ade satu shower room ni jenis boleh dikunci dari luar. Motip ada kunci tak dapat dikenal pasti tapi kami adik-beradik telah mensalah gunakannya. Hamboi grammar melayu kau Tiara, mensalah gunakannya pun.
By the way, ini adalah shower room yang i maksudkan tu. Click here.

Fungsi kunci:
1) Balas dendam
2) Nak mandi cepat
3) Sengaja cari pasal

Kalau sesiapa gaduh atau cari pasal memang silap besar la pegi mandi kat shower room tu kerana anda akan dikunci. Ini untuk kes pertama bertajuk 'Balas Dendam'
Jerit lah, merayu lah macam mana pun anda cuma akan digelak pintu takkan terbukak.
Rayuan pula akan disertai jeritan selingan.
"Wuhuuuu padan muke! Sape suruh cari pasal tadi!" Keadaan menjadi lebih teruk jikalau mak dan bapak takde kat umah, bertapa la kau dalam tu sampai mak bapak balik memang sempat kering.

Kes kedua, 'Nak Mandi Cepat'
Kalau mandi tengah malam, pastu mandi lama sangat memang wajiblah Ajim selaku abang besar tutup lampu. Mandi lah kau dalam gelap nak cari sabun tercocok mata dengan moncong harpic. Serious tension terus nak keluar cepat. Nak pegi bukak lampu, pintu pulak kunci dari luar. Kejam oih mengalahkan nazi si misai kontot. Paling kesian kat Ecah si penakut. Adik bongsu kan biasa la kecik lagi. Si Ajim ni pulak selamba yadayada dia gi tutup lampu pahtu buat bunyi hantu.
Ecah wajibulghunnah nangis.
"Abang tolongla janganla buat bunyi hantu bang! Bukak la lampu bang!" rayu Ecah sambil menangis.
"Kalau takut, keluar cepat, abang nak mandi" kata Ajim pula dengan nada bangga.

Maka Ecah pun keluar lah dengan awan nano di atas kepala. Awan tu shampoo la tak sempat bilas. Sambil keluar bilik air ecah nyanyi.

Beginilah awan nano~~nano~~ sentiasa ada di kepalaku~
tak sempat bilas bila abang tutup lampu~

Nyanyi si Ecah sambil senyum paksa depan abang. Bila Ajim da tutup pintu bilik air je....

"Tengokla abang ada anak nanti Ecah balas dendam"
Kata Ecah di dalam hati. 

Namun begitu, Ajim terdengar pulak dah pastu Ajim pun bukak pintu. Ecah sambung nyanyi balik.

Beginilah awan nano~~nano~~ sentiasa ada di kepalaku~
tak sempat bilas bila abang tutup lampu~
Dan begitulah seterusnya.


Pada suatu hari Ajim pulang ke rumah. Sekarang kita masuk kes ketiga iaitu kes 'Sengaja Cari Pasal' ye tuan puan. Tatakala Ajim berjalan melintasi shower room beliau terdengar bunyi seperti orang tengah mandi. Macam biasa dia kunci pintu lepas tu naik bilik dia.

Tiba-tiba....

"Tolong! Tolong aku! Aku dikuncinin. Ngapain ngak bisa bukak pintunya. Aku mau keluar apa salah aku diperlakuin segini!"

I yang tengah syok depan tv layan spongebob tiba-tiba terkesima. Tengah baring terus terduduk.


Apakah?

Apa yang sedang berlaku ni? Bakpe pulak spongebob cakap indon ni? Sejak bila? Patrick yang lembab tu cepat pulak belajar bahasa indon. Tapi dierang tengah tangkap obor-obor kenapa pulak jerit pasal pintu ni. Ah sudah tv ni da kena rasuk ngan hantu indon ni. Ni konpem sundelbolong ni. Atau mungkin juga hantu penyet pewaris restoran ayam penyet.

Sambil i bermonolog dalaman, suara itu masih berterusan kedengaran.

"Bantuin aku dong! Bantuinnn! Pintunya ngak bisa dibuka! Mengapa! Mengapain aku dikunci dong! Aku ngak berdosanin!" woha sukahati Tiara cipta vocab baru berdosanin.

Tetiba i ternampak Nana gelak tapi takde bunyi, style gelak jenis tahan tutup mulut.
I suspen dah.

Rupa-rupanya....

Ajim. Kunci. Bibik. Dalam. Bilik. Air.

Sengal Ajim dia ingat Ecah yang tengah mandi. Mujur la ada orang kat rumah.
Kalau takde habisla bibik keluar ikut tingkap toilet. Jiran tengok bakpe pulak ayam penyet panjat tingkap ni? Jatuh kang penyet pulak hidung. Bukan setakat penyet je habis patah hidung, patah pipi, patah mata, patah seribuuuu~~ hatikuuu~~ bila mengenangkan~~ hamboi bibik feeling Sheila Hamzah sambil jatuh dari tingkap siap tangan kepak-kepak.
Eh? apa kena mengena ayam penyet dengan bibik ni Tiara?
Warganegara sama cuma ayam penyet ade taji di kaki, bibik cuma ade bulu kaki.
Kalau lawan bersabung bibik konpem kalah.

Nasib baik la i ni berhati sedikit mulia. Tapi sempat jugak la gelak beberapa das sebelum bukak pintu.
Kalau ikotkan hati nak je biar terkunci padan muka bibik takleh gayut ngan boipreng.
Sokmo bila dengar bunyi enjin kereta mak i balik, gelepor bibik terus henpon bertukar jadi penyapu.
Gempak kau bibik punya henpon species Transformers.
Kadang kala bertukar jadi span basuh pinggan.
Bibik konpem perasan Megan Fox dah time tu, holoh jadi Bawang Putih sudahla bik untung-untung si peri cantik tolong bila nenek tatap mata sayaaaaa buli. "Tatap mata sayaaa! tatap mata sayaaa!" Cinggggg~~~ ( ini bunyi laser keluar dari mata nenek)

Nama asal: Bumblebee.
Nama versi indonesia: Nama Gue Si Kuning Tahu Ngak Sih.


Bagi bibik, kiterang semua ni Megatron la geng jahat sikit nak pisahkan dia dan AllSpark. Oh AllSpark tu boipren beliau. She gotta hold that AllSpark so that she can rebuild her kingdom Cybertron with the boyfriend and end the war between us.
Tiara analogi taknak kalah.

By the way this is the boipren. I kenal boipren dia ni, belajar kat Dublin buat medic.
Trinity College Dublin kau jangan main-main.


"Aku lah boipreng Megan Pox si bibik Tiara!"
*pose gaya ireland next top model*

Pakaian yang beliau pakai ini adalah onesie atau all-in-one pyjamas dikenali juga sebagai baju-tido-sarung-je-terus-aku-malas-cari-seluar-dan-baju.
Mengapa bibik boleh terpikat kepada dia? Sebab dia rajin. 

Contoh: 
Harimau baru siap basuh baju Tarzan. Bukan basuh je siap lipat lagi.
Tiap pagi pulak buat breakpes cucur belalang untuk Tarzan.
Pandai ni ambik hati bibik sebab perempuan suka lelaki rajin cenggini.

Beliau juga seorang harimau yang beriman.
"Sedangkan binatang sujud kepada Allah apatah lagi kita manusia" kata Encik Mau kita.

"Ya Allah kau temukan lah aku dengan jodoh yang diredhoi-Mu"

Okay sekarang semua perempuan sila add pesbuk beliau dan rampas beliau dari bibik.
Click sini i paksa ni.

"Dasar megatron bajingan loh! Shiapa pun ngak bisa rampasin dia dari tangan gue termasuk blog reader loh!" pehhh gittu je bibik jerit kat i dalam skype.
"Rampasin rampasin! Gi makan ikan masin ah bik!" gittu je Tiara balas balik.


Ah! dah dah sudah Tiara sudah.
Hahah sebenarnya i da seminggu start tido kat lantai, tido pun 3-4 jam je.
Entry ni macam ada daun ketum sikit sebab seghabuk study, seghabuk homesick. Exam lagi sebulan tapi rasa macam minggu depan. Over tau homesick sampai bibik pun kau teringat siap buat entry. By the way, i can actually speak fluent indo accent tau dan di kesempatan ini i nak ucapkan terima kasih kepada bibik jasamu ku kunang-kunang.

Oh lagi satu, this will be my last entry sampai la i habis exam nanti. Tak dapek la nak lepak sini sebab dah kena start ikat bendera jepun kat dahi, tiap hari kena pulun study. Kamikaze bebeh.

Matahari terbit di dahiku setiap masa. Memey tak dapek tido la cerita dia, silau kot.
Study study study. 

Di sini juga saya ingin menyeru semua rakyat malaysia agar tadah tangan sekarang jugak dan doakan kejayaan kami pelajar RCSI nak exam. Semoga semua rakan berjaya lah ye dalam mengharungi liku exam kehidupan dan semoga cinta bibik terhadap harimaunya berkekalan. *tetibe*


"Bibik gue kangan banget sama kamu" luah Tiara penuh kasih sayang.
"Ahhh pegi makan ikan masin aja loh!" balas bibik sambil buat hidung penyet.

"K."


29 comments:

fifi tiez said...

Hehehe..sian bibik kena kunci.good luck tiara!

Ririe Hanna said...

Good luck tiara ! :)

Nadd Aiman said...

femes la mau nanti. ade potensi jd blog cari jodoh la blog ko ni tiara. haha.

BEIHA MAT said...

go kak tiagha goooo ! good luck for your exam ! gua caya sama lu kakak ghoockkkkk (ROCK) ! *bila beiha surihani pelat Rrrrrr* hahaha

ahmadhiSyam said...

best jugak lirik baru awan nano tu...haha.

&& gooooood luck tiagha!

Bibikmu said...

Ouh, kamoo ingat lagi kisah tu ya tiaghaaaaaaa???..

haasyaa said...

Dulu pun kita ada bibik pastu belaka nak balik awal sbb nak kahwin lkjhgfd skrg basuh sidai lipat kain semua sdn bhd. Btw good luck kak tiara i know you can do it! Fightingggggg kalau stghess panggil eksyen kamen dia semua benda boleh tolong!

Syouqz_envy said...

wow..ko citer pasal bibik pun rmi ek org baca..hebat2

amie... said...

suka ar lepak sini...asal bace entry tiaghah je kompom gelak....hehe

niway good luck....n doakn kite jgk la ye...exam gk bln depan... :)

Dee said...

mohon sampaikan ucapan gud luck kepada "insan terpilih" tu ea! tq! :) and and and... gud luck ke u jugak! (hamboih over tau! wish nk sebulan awl gitu..) haha

Kamarul said...

HAHAHAH berderai usus aku part nama bumblebee dlm versi indon..nama gue si kuning tau ngak sih? wadehel lawak nk mampos HAHAHA ko siyes terbaik tiara!

Leng Chai said...

ni link utk abng tiger nye fb kalo minat....https://www.facebook.com/arif.choo.. rahsia kite tawwww

4feet8 said...

nakalnya ajim. sume pon dia nak kunci.. gudluck tiara..mamat harimau tu amik bibik terus ke?

FozyAliya said...

macam2 lah tiara nie yek hehehe...Good Luck Yer..jawap lah exam elok2..^_^..take care juga..k.lia doakan tiara berjaya..cayok2...

sheeraY said...

tak larat gelak tau baca yang ni. dahtu sheera paksa kawan baca ni sekali.ketawa bersama lalala

kak tiagha, tu bibik ada komen kat sini.smoga cepat dijejak


Elina Leena said...

hahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahaha.... hahhh eh semput plak jadinya... sambng balik..hahahahahahahaahhaa.. gelak cmpur tersengih kerang busuk je dalam bilik bca entri ni. lawak2.. btw good luck yer ! :D

Anonymous said...

hehe bapak lawak la ko! kip it up

Tiara Fazlin said...

camne eh nak reply semua org time ade exam sedang mendatangkan dirinya ni..oh ok..hai eberybadi bibik kemsalam sayang kat semuaaaa :))

Tiara Fazlin said...

wah bahasa melayuku, harap semua menmaafkan diri ini

Anonymous said...

tiara, muka u mcm pelakon hindustan nama Alia Bhatt la.. cer try tgk skali...

Syamimi Hazirah said...

Selamat menjawab periksa Tiaghaaaa! And happy belated birthday. Hehe

Hawa said...

hai tiara. :)

ascil.punye.lah said...

wahahaahahah gelak teruk dah ni.kesian bibik mu ito tiara,mengapa si ajim mengunciinnya punn?

Namee Roslan said...

bakpe tiara jadi doctor. jadi film maker confirm film meletopp !!! hahaha. sian bibik.jd mangsa.heroin dalama cerita ni adalah bibik ! mihmih

Arin Azreen said...

Looool xD Haha best entri :p

Botak said...

penderaan amah berlaku di rumah ini., hahaha., kejam siott..

Bella said...

Hoi kau kenapa dow dengan Mau skendel ke apa lololol good luck budak RCSI exam!

From Alaska with love lololol lagi

pikir kool said...

u have a cute bf there. i must say, the stripes fit him really well. :)

Tiara Fazlin said...

omg thats a friend not a bf..pikir cool sila jgn pikir bukan2 ahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...