Saturday, May 7

VENICE, Italy! Jom kita terjah!

Ini adalah entry tentang VENICE, Italy
Venice sangat indah.
Ok tamat.





Haa orang kampung. Muka tak puas hati ye. Hehe. Jangan gitu, buruk benor muka sembelit tu. I tahu Venice adalah entry yg paling dinanti-nantikan oleh org kampung i. Siap bagi ugutan kat pesbuk. Woi tiara baik buat entry Venice cepat kalau tak aku curi pasu bunga umah ko. Hamboi tak sabo benor nak honeymoon ye Kak Senah?


Checkpoint 4 : VENICE

Well kalau dah Venice ape je yang terbayang dalam otak korang? Haruslah bangunan dikelilingi air dengan gondola. I nak bawak u naik gondola dulu la camni!
NAMUN BEGITU, gondola ini sangat mahal okeh. 90 euro satu gondola bersamaan dgn RM 360. Horr~ memang gondol la kepala haku camni nak bayar gondola. Eh maybe dari sini gondola dapat nama sebab harga gondola sememangnya menggondol kepala. Gondol la gondol la gondol la i camni. Gondol la~
See? bahasa melayu diangkat di Italy.
Gondola ni boleh naik max 6 orang kalau tak dia tenggelam. Memandangkan kiterang cuma berempat so sorang 20 euro bersamaan dengan 80 hengget. Baik naik sampan Pak Mat kat kampung, ajak Pak Mat drift sampan dalam longkang lebih mencabar. Free aje kan Pak Mat? Siap ade insuran cendol semangkuk kalau drift tak berapa nak fun.

Tengok ni sampan Pak Mat lagi cool naik atas darat terus jadi
keretapi tayar doploh empat. Siap ada bendera untuk sukaneka atas sampan.

Tengok gondola ni rupa cam pisang siap digembala oleh banduan.
''Macamni 80 hengget? Say whaaaat?!!'' 
kata Pak Mat sambil bakar kebun pisang rumah sebelah.

Korang bila honeymoon kat Venice nanti sila paksa si baju belang tu nyanyi ye sebab itu memang tanggungjawab dierang. Tapi nasib i tak berapa baik sebab si baju belang i nyayi lalalalala~ je untuk 3 saat. *Tetibe Pak Mat breakdance lagu Dondang Sayang kat atas sampan*
Iye Pak Mat saya tahu pakej Pak Mat lagi cool. Balik mesia nnti saya naik sampan Pak Mat bayar 8 hengget. Pantang dicabar org tua nih.

Ape pun best jugakla naik gondola ni sebab dia cam romantik and tenang main lalu-lalu celah bangunan. Pak Mat tak yah nak sentap bagai ye.

Saya cool macam Pak Mat Mat Kool Mat Kool kawanku.
Mari kita ikoooot Mat Kool.

Sampan pun ada captain ok.

Wahh macam Jacob Cullen la. Patut Pak Mat rasa tergugat.

"Welcome to Venice!"
ceh Tiagha, koya je.


Keromantikan hakiki.
*tutup mata dan berangan suami di sisi pehhh*


Saya la yang discover Venice.
*muka berlagak*

Romantik kan?

Berangan honeymoon la tu.

Kat Venice ni mostly kiterang jalan kaki je. Boleh je kalau u suami isteri nak naik water bus sehala 6 euro 50 cent. Darab 4 kalau nak tahu dalam ringgit. Hamboi Kak Peah, apesal sampai kira jari kaki tu? pakai congkak sudah. Tu guli warne merah tu kerat dua untuk represent 50 cent.
Untuk unlimited ride selama 12 jam sila bayar 16 euro. I naik sekali je water bus terus kawan i tanye, 
''Tiara, ko pregnant ke?'' 
''Ha ah aku pregnant ikan buntal tapi rasanya kembar merpati sejoli tak seiras ni mengikut firasat keibuan aku yg membuak-buak ni aku tak nak pakai talian hayat ah lantak la, putar je! Saya putar halimmm~ ha, ni kembar dia sotong kering ni $%^&*? ''
Asal nak muntah je suspek pregnant asal nak pregnant je suspek muntah. Memang patut jadi polis budak ni. Wajib semua kes terbang warna bak kata Kak Peah kita. (I rasa dia nak maksudkan flying colours di situ)

Lepas dah naik gondola, u bawak suami atau isteri u jalan-jalan je around sini ye. Gile crowded woo Venice ni. Tapi tetap tak boleh lawan bilangan jemaah subuh kat masjid. Sentapppp~ teros Kak Peah merangkak cari sejadah.


Cathedral





Horr muka cuak bunyi violin macam tikus kena penyek.



Kawin kat sini best nih!
Tak beh, malaysia lagi beh.


Sambil menjalani adat makan bersuap dengan suami atau isteri,
lagu romantik setia mengiringi. Waaahh.




Parking sampan terus masuk umah. Ye pengangkutan air adalah yg paling utama kat Venice.
Nampaknye kalau nak rompak rumah kena ada sijil skuba dulu ni. 
Jangan lupa beli kaki itik sekali, laju sikit bila nak lari.

Venice juga sangat famous dengan topengnya. Bukan topeng lone ranger pon pon poonnn~ ini topeng yang korang selalu pakai pegi masquerade ball tu.





Lepas da makan-makan, jalan-jalan, u suami isteri bolehla berehat sambil tengok orchestra. Aritu i pegi yang Antonio Vivaldi 4 season. Serious best! 
*Tetibe Pak Mat beatbox lagu anak ayam turun sepuloh mati seekor mati seekor* 
Pak Mat, bakor sampan nak?
Tapi tak tahu la kenapa i terhangguk sekejap padahal tukang main violin tu tak tanya apa-apa soalan pun kat i. Mungkin penat baru lepas skype mengamuk kat Kak Senah yang sangat tegar nak curi pasu.


Serious pempuan ni cool gileeee main violin. Tetibe i  rasa nak  jadi ahli musik la pulak.
Tapi risiko tinggi. Bakal mentua mungkin cucuk mata i ngan garpu tak pepasal kena tukar nama Tiara Selamat. 


Bagi pasangan yang mempunyai suami atau isteri yang suka gantung camera-besar-gedabak-baling-kucing-pun-mati kat leher kalau pegi mana-mana walau ke pasar malam belakang rumah hari rabu sekalipun maka bolehla you all bajet-bajet model kat sini. Hah sempot nafas ayat 12 harakat.


Ahha meniarap bagai. Kalau la Kak Senah posing ngan kain batik baju kelawar
mau sawan berbuih mulut segala spesis ikan dlm air tuh. 


Rawatan spa ikan jaws.

Ok ni part paling pelik i nak cite ni. I was looking for a neck tie kat satu kedai ni. Tetibe tauke kedai tu nak amik gamba ngan i kan. I hairan gile. U lagi hairan gile kan. Hehehehe.

Italian man.


Tetibe kawan i rasa tercabar. Muka bahagia tak menahan betol =.=''

Kat sini pun ada ramai orang yg akan pakai costume. Tapi kalau u nak bergambar ngan dierang u kenala bayar. Yang bestnya tak kisahla berapa cent pun asalkan bayar. Maka sila lah bayar jangan tak bayar.



By the way, u mesti curious camne nak semayang kat tempat camni kan. U boleh je semayang dalam bas atau taxi yg tengah bergerak kalau u tak sempat balik sebelum waktu. Time kiterang pegi ni Italy baru nak spring so waktu asar start dalam pukul 5 ptg, magrib dalam pukul 8 mlm. So kalau balik hotel before 6 boleh je jamak takhir. Tapi kalau u balik lambat u kena semayang kat celah-celah bangunan ni. Ahh buat hardcore je kalau org pandang pelik.

Lebih kurang mcm ni la.

Disebabkan i pernah kena tengking kat train station Manchester, i cam trauma la sikit-sikit part semayang merata ni. Masa tu my friend and i tengah solat kat penjuru bangunan. Mat salleh tu jerit kuat kut sampai ramai gile orang berhenti pandang-pandang kiterang semayang. ''WHAT THE F**K ARE YOU DOING!!!! WHAT THE F**K!!!'' serious rasa nak gugur jantung jap, nasib tak baca doa qunut masa tahiyat akhir. Usop santorian betul mat salleh mangkuk ni. Maka dengan itu i upah sorang 'jaga' yg berkaliber amat.

I
I
I
I
I
I
\/

Stylooo habis jaga i. Sumpah takde sapa pun berani lalu masa i tengah solat. Tengok lorong kosong dan sepi. Belum pegang cota lagi tu. Haaaa, jangan main-main.
Ok sekarang ramai-ramai bangun, mari bersama kita tabik spring kat jaga i.


Ok akhirnya kita sampai ke penghujung rancangan. Sekarang i rasa lega sikit dah bawak orang kampung i tour satu Italy. Yela nak bawak secara real mana la i mampu. Kite dah pegi RomeFlorence, Pisa ngan Venice. Whoaaa. i janji i tidak akan sesekali lupa memori daun pisang kita bersama ni. Maka dengan ini secara rasminya i bersara dari dunia blogging. Macam ada orang kisah.

Tengok laki u dah pening u shopping banyak sangat. Jangan gitu Kak Senah.

Sebelum i mengundurkan diri i nak bagi kuiz, sapa dapat jawab dapat diskaun naik sampan Pak Mat beserta insuran cendol semangkuk.
''Ape dia Pak Mat? tak dengar la? ha? dapat strawberi sebjik? kalau promote sampan Pak Mat? nak tambah dalam cendol ye? Iyelah Pak Mat''
Dah tak yah ulang la u pun da dengar walkie talkie i ngan Pak Mat. Jangan lupa claim beatbox ngan breakdance lagu anak ayam sambil bergondola bersama beliau. 


SOALAN:

Yang mana satu kawan i? -.-''

27 comments:

MiLd™ said...

Part baju belang sama tu TERBAIK!!! LOL! Solat di mana-mana pun BEST tapi kat tempat kita xde, kalau buat pun orang tengok pelik juga agaknya. Kalau ramai yang buat mesti best punya!

.Gory. said...

Seriusly that tauke kedai yang nak tangkap gambar dengan you? Or cerita ini sudah diterbalikkan watak? Kahkahkah

Plus, offer ferari masih on. Just dapatkan makwe Itali sorang dan bawak balik Malaysia. Hahah

berrycute Lolly said...

suke suke suke =)))))))

efah said...

1. yang dinanti , akhirnya .. mekasyih yaaa ! =)
2. yaaa . memang gondolLA kepale kalo naek mende
tu . haha
3. errrr .. part yg kedai tie tu ... ckp kt
lelaki tampan tu, apsal dye ensem sangat haaa
???!!nak penampo ?? haha
4. yg soalan tu , jwpnnye dua2 bley ?? hihi
5. fotoshoot ?? ouhhh .. kalo wat kat jeti
tanjung lumpur bwh tu bley kan?? haha
6. u have such a good guard ! hihih . kim salam
kt kwn tiara tu, tgk dye, teringat 1 of my
fren. same gile mcm dye . eh ! errr .. bley
ke ckap dye gile? hehe ...
7. lastly, GOOD LUCK FOR UR EXAM !! be a gud
doctor 4 malaysian oke ! especially for
KUANTAN !! yeahh ! hidup sungai lembing !
errr ~~ silap .. hidup KUANTAN !!!
teheeeeeeeee ~

NICE TOUR JOURNEY ~ =))

Aliff Nasir said...

suke blog ni...hehe...
ade potensi ni nk jd blogger famous...

Hasnul Mubakir said...

Mmg sokong la. blog nie mmg ada potensi tuk jadi feymes ..... so, jgn la bersara dlu :'( .... iskx3 .... anyway, wish good luck for your exam .... Selamat Study dan Meredah Exam dengan jayanya ye .... hehehe ..... >.<

HaFizaH aYu said...

1st time singgah cni...de chance nk jd blogger femes nih...keep bloging dear

Shin Chan binti Doraemon said...

mild: hehe tempat kita da ade surau,senang nak solat..xpe nnti islam bangkit masjid ngan surau ada merata dunia!

gory: eh cerita ni betul,xde yg terbalik nye! oh offer ferrari da terlepas, im in dublin now,sini xde awek italy..=.=''

berrycute: sukee sukee awk juga sbb sudi baca!=)

aliff,hasnul,hafizah: horrr..you all ni takutkan i la..tgk da tukar nama shinchan binti doraemon da, facebook badge pun da xde..i blog suke2 je time tension2..=) anyway thanks for the exam wish!

Shin Chan binti Doraemon said...

efah! ni xtahu camne nak reply ni..hehe
harap2 efah happy dpt gi venice,nnti tiara bwk gi jalan kat lain plk ye..=)

efah said...

takpe2 takyah reply ...
bace je .. itu response namenye .. hehe
memang salu tunggu org bawk g jenjalan . SELALU ! hahaha

Ayeem Jemain said...

venice tempat idaman pasangan berbulan madu. best kot!

Chempaka Sari said...

Wah awak sgt cantik. Suka header awak. Comel sgt. Chempaka pernah jejak london je. teringin nk g itali plak. Nak pakai topeng2 dia yg colorful tu..


already followed u...



XOXO, Chempaka Sari

Chempaka Sari said...

Well rambut awak pun cute bangat...



XOXO, Chempaka Sari

kyla said...

wah seriously best! :)

The Medical Duo said...

http://synergistichatidoktormuda.blogspot.com/

salam ziarah ke blog kwn2 medic..:)

Shin Chan binti Doraemon said...

AYEEM: hihi kumpul duit dari skarang!

CHEMPAKA: i bought the mask! byk yg cantik2..=) nnti insyaallah ada la rezeki utk ke italy tu..hm,haha header besar gedabak,nnti nak kena cari header lain..

KYLA: nnti i bawak jalan2 kat lain plk ye!

MEDICAL DUO: salam ziarah,nnti da abis exam sy ziarah blog awk plk ye..jgn lupa buat kopi secawan..=)

Mohd Shahir Shamsudin said...

bestnya jalan-jalan kat Itali. Tapi yang paling best, masih jaga syariatullah (solat). Masha Allah... Respek lah! :)

Faiz Tapit said...

oi, nak pegi gak... huwaaaa

.Gory. said...

Ok ok, sebenarnya, awek Ireland barang satu dua pun, boleh validkan semula ofer ferari ni. Amacam?

Tiara Fazlin said...

Mohd Shahir Shamsudin: best jgkla italy..=) oh yg itu kewajipan..

Faiz Tapit: nak pegi dtgla sini aku bwk! hihi

Gory: awek melayu gak yg cool tahu..=)

Anonymous said...

salute r..
bley jge solat..
harap2 bley b'thn r..

sheeraYaakob said...

tima kaseh bawak saye pegi venice segala . best wooa


p/s:setadi baek baek kak tiara

firhad said...

damnnn..such a nice blog to read...u are such a genius gurl...

amiris said...

cantiknya tempat ni..

Sani Kristal said...

i like ur Travelogue, pandai ambil gambar spot2 perlancongan.

Q said...

1. pakmat tu wujud ke x d alm nyata...haha

2. respek sama u n jaga u

3. ok...hairan n jeles ngn mamat itali tu...haha

4. 2 2 tu kwn u...sama la muka dorg...haha

5. thnx bwk g jejelan venice walaupon yg3 lg tu blom p...kira i baca entry ni dlu la...haha

Asyraf kamarol bahrin said...

bab solat tepi bangunan tu sangat menarik
thanks sebab share..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...